Az Úr és az övéi


"Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelyre ez van pecsételve: „Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!”
 

A minap láttam egy vicces videót, amiben egy focimeccs végén a nézőtérről az egyik néző játékosnak öltözve berohant a pályára, és észrevétlenül beállt a focicsapat tagjai közé, ahogy azok odaléptek az ellenfélhez, hogy kezet fogjanak velük. A terve jól sikerült, mert senki nem vette észre a trükköt, talán egy-két "csapattársa" vonta csak fel a szemöldökét, de ők se gondoltak bele jobban a dologba. A videó véget ért, még mielőtt emberünk lebukott volna.

Pedig végig azt vártam, hogy majd valaki rájön, és lezavarják a pályáról. Még ha a csapattársait meg is tudta vezetni,  az edző bizonyára felismeri a saját csapatjának minden egyes tagját, és feltűnik neki, ha ismerős arc is van köztük, nem? Erről a videóról lóugrásban az internet jutott eszembe.

Az interntet tele van szenzációsnál szenzációsabb videókkal, cikkekkel, közösségi média-bejegyzésekkel. Ember legyen a talpán, aki ránézésre meg tudja mondani, hogy ki az, aki igazat mond, és ki az, aki elferdíti a valóságot. Ki az, aki a hallgatók, és ki az, aki a saját érdekeit képviseli?

Mi, a számítógép előtt ülve, lehet, hogy soha nem fogjuk tudni megkülönböztetni az igazságot és a hazugságot, mert messziről nézve mindkettő ugyanúgy néz ki. Az igaz, és a hamis is ugyanannak a csapatnak a mezét hordja. A csapat edzőjét viszont nem lehet becsapni, ő pontosan ismeri, hogy ki tartozik az ő csapatába, és ki az "imposztor".

Az interneten a legjobb dolog, amit csinálunk, a továbbgörgetés. (Ennél még egy fokkal jobb, ha limitáljuk a használatát.) Magunk részéről az egyetlen, amit megtehetünk, ha Isten csapatának mezét akarjuk hordani, hogy méltó módon vesszük fel azt. Nem színből, hanem szívből, elhagyva a gonoszt. Mindegy, hogy Facebook-bejegyzést írunk, kommentet egy videó alá, vagy megosztunk egy nekünk tetsző előadást, engedjük, hogy az igazi edző vezesse a döntéseinket.

Az igazi csapattag és az "imposztor" is ugyanolyan mezt hord, de csak az igazi csapattag tartja az edzőt edzőjének. Neked ki az edződ?