Ne legyél áldozat!


„Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok neki ellen a hitben szilárdan, tudva, hogy ugyanazok a szenvedések telnek be testvéreiteken e világban.”

Péter első levele 5.rész 8-9.vers

Egy távoli falucskában esett meg e történet. A falu lakói messze élnek a civilizált társadalomtól és alig-alig van bármi fogalmuk a modern kor történéseiről. Ezen a helyen még önfenntartó életmódot folytatnak és vadászattal, halászattal, növénytermesztéssel tartják életben magukat. Az idősebb férfiak azonban kezdenek elfáradni a folytonos vadászatba, így fiatal, energikus fiúknak tanítják meg, hogyan tudják majd később eltartani családjukat, hozzátartozóikat. Egy ilyen alkalommal egy idős férfi vadkacsa vadászatra vitte fiatal segédjét. Csendben vártak egészen addig, amíg meg nem jelentek a kacsák. Aztán különböző általuk készített fegyverekkel elkezdték a vadászatot. Mielőtt azonban megindult volna a munka a férfi egy nagyon fontos tanácsot adott segédje számára: amikor levadászod a kacsákat, előbb mindig azokat szedd össze, akik csak épp megsérültek, csak utána a többit. A sérültek ha lassan is, de képesek arra, hogy elmeneküljenek, de aki teljesen életképtelenné válik vagy meghal, az nem fog tudni elszökni.

„Legyetek józanok, vigyázzatok!”- ennél fontosabb és aktuálisabb tanács nem kell a mai időkre. Akár merre nézünk a világba csak forrongást, nyugtalanságot, békétlenséget látunk. Emberek ezrei, milliói szenvednek és nem, nem csak a covid járványban. A világ forrongása olyan méreteket ölt, amelyet Isten békéje nélkül nehezen lehet túl élni. Egy valakinek viszont ez egy remek alkalom arra, hogy dolgozzon és minél több bajt okozzon. Tartja a mondás, hogy az ördög sosem alszik. Egy olyan helyzetben, amikor a világ forrong a különböző nézetkülönbségek, a gonoszság, az emberekre záporozott kihívások közepette, a gonosz szinte ujjong. És miért? Mert senki nem figyel. Mert mindenki arra gondol, arra figyel, arra koncentrál, ami a világban történik. Tudom, pontosan tudom, hogy nehéz elvonatkoztatni a körülményektől, nehéz nem arra gondolni, hogy mi zajlik körülöttünk, de Péter nem véletlenül hozza fel az oroszlán példáját. Hogy vadászik egy oroszlán?  Vár, figyel és amikor az áldozat védtelennek tűnik akkor támad. Azonban ennek is két féle kimenetele lehet: ha az áldozat gyors, akkor abban a pillanatban menekül, akkor még [talán] van esélye, vagy 1 (!) pillanatra lezsibbad és esélye sincs arra, hogy elmeneküljön. Így támad az ördög is. Figyel, vár arra, hogy mikor vagyunk a legsebezhetőbbek, mikor nem figyelünk Istenre, mikor hanyagoljuk el az isteni békességet és támad. Azonnal. Egy pillanat alatt. Ellen kell állni! A hitünk, az Istenbe vetett bizalmunk erősebb kell legyen annál, mint ami körülöttünk zajlik. Csak így tudjuk kivédeni a támadást.

Figyeljünk arra, hogy mit nézünk, hallgatunk, figyelünk, hogy milyen gondolataink vannak. Az ördög bármit használni tud arra, hogy elgyengítsen és onnantól már csak pillanatok kérdése, hogy mikor csap le ránk. Legyünk tehát józanok, figyeljünk, imádkozzunk és bízzunk Istenben, mert ez az egyetlen orvosság, védelem, pajzs, páncél minden ellen!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet