Mitől leszünk jobbak?


 "Szenteld meg őket az igazságban. A te igéd igazság."



Az élet egyik alapvető tulajdonsága, hogy ami él, az folyamatosan növekszik és fejlődik. Vagy ha úgy jobban tetszik kiteljesedik.

Nem tudom, igaz-e mindannyiunkra, de általában jellemző ránk, hogy mi is szeretnénk jobbak lenni. Nem versenyszellemből, nem másoknál, hanem önmagunknál. Nem is azért, mert elégedetlenek lennénk, sokkal inkább azért, mert fejlődni akarunk. Még a párkapcsolatoknál is elmondják, hogy akkor értékes egy kapcsolat, ha a két ember jobb emberré válik közben, mint külön lennének. Egyszer azt mondta nekem egy férj a pártanácsadáson: "Ha a feleségemre és családjára gondolok elmondhatom, hogy sokat tanultam tőlük: toleranciát, elfogadást, kedvességet, szolgálatkészséget és azt is, hogy segített, segítettek le tenni olyan tulajdonságokat, amiket nem szerettem magamban. Úgy érzem kevésbé vagyok önző, haragos, makacs, mint nélküle voltam." Úgy gondolom, ők valóban megtalálták egymást, ha a feleség is tud valami hasonlót mondani.

Ugyanakkor többször is találkoztam már azzal, hogy nehezen lépjük át a korlátainkat. Nehéz megváltozni, még pozitív indokból is, valaki más kedvéért, ha mi nem akarjuk igazán. A Biblia is azt mondja, hogy a szívünket nem tudjuk megváltoztatni, erre csak Isten képes. De hogyan?

Amikor Jézus imádkozott értünk, a pozitív változást bennünk megszentelődésnek nevezte. Sőt kifejezetten kérte az Atyát, hogy ez a változás menjen végbe követőiben. Így az első, ami segít, hogy ebben a vágyunkban nem vagyunk egyedül! Maga az Úr is ezt szeretné, sőt az Atyánk akarata is ez. És ugye tudjátok, hogyha a mi akaratunk és az Ő akaratuk megegyezik, akkor minden rendben! Olyan szövetségest nyertünk meg, Aki tud rajtunk segíteni!

A második, ami segít, hogy a változás Isten igazsága által történik meg. Nem tudom, mit gondoltok arról, hová vezet, ha az ember állandóan a maga igazát keresi, de nekem nincsenek túl jó tapasztalataim ezzel kapcsolatban. A saját igazságom ugyanis bizonyult már hamisságnak... Még akkor is, amikor a legjobbat szerettem volna és a jó szándék vezetett. Ezért nem a magam igazát keresem, azt szeretném, ha Isten igazsága szentelne meg engem.

A harmadik, ami segít jobbá válnom az, hogy Jézus ennek az igazságnak a forrását is megadja, ami nem más, mint a Szentírás. Mert az Ő igazsága az Ő Igéjében található. De nem egyes részletei azok csupán, hanem a teljes írás az! Ezért a pozitív változás bennem attól függ, milyen a viszonyom a Bibliával? Milyen a viszonyom Istennel? Milyen a viszonyom Jézussal? Ha ezek a viszonyok pozitívan kiteljesednek az életemben. A kapcsolatokért pedig, hogy jobbak legyenek, mindig tehetünk valamit. Kezdjük el, folytassuk ma is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet