Milyeneknek kell lenni?


 „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, Akik várjátok és sóvárogjátok az Isten napjának eljövetelét, amelyért az egek tűzbe borulva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!” 

(Péter második levele 3. fejezet 11-12 .vers)

Nemrég, hittanos gyermekeimmel különleges jelmezes hittanórát tartottunk. Megkértem ugyanis őket, hogy válasszanak ki a Bibliából, három, számukra szimpatikus szereplőt, majd készítsenek arcmaszkokat és némajátékkal mutassák be az adott személyeket, miközben mi, többiek kitaláljuk, hogy kiről is van szó.

Így, találkozhattunk Dávid királlyal, Mózessel, Péterrel, Sámsonnal, angyallal. Majd mikor megkérdeztem a választásuk okát. A válasz; ’azért, mert egy kicsit olyan, mint én’, vagy ’azért, mert én is olyan szeretnék lenni, mint ő.’

S mondhatod, hogy ez csupán gyerekeknek való jópofa móka némi tanulsággal. Meg, hogy mi már kinőttünk a jelmezesdiből.

Ám tévedsz. Mert akár beismerjük, akár nem, céljaink elérése érdekében mi is ugyanúgy szerepekbe bújunk, és játszunk. Néha, úgy viselkedünk, mint egy törékeny királylány, máskor, mint egy rettenthetetlen hős. Van, hogy az önigazult farizeus, és van, hogy a bűnbánó vámszedő gúnyáját kapjuk magunkra.

Épp amilyennek lenni kell. Amilyennek látni szeretnénk magunkat, vagy amilyennek mások szeretnének látni minket.

Ezért, mikor jön a kérdés: „milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben?” Jó keresztényként azonnal kinyitjuk a ’bibliai ruhatárat’ és mondjuk a választ; ahhoz, hogy Isten elfogadjon, olyannak kell lenni, mint a szenvedő Jób, mint a hűséges Dániel, mint az állandóan misszióúton lévő Pál…

Csakhogy ez nem megy.

Szóval; Milyeneknek kell lenni?

Őszintének. Olyannak, amilyen vagy.

„Isten előtt kedves…: a töredelmes lélek” (Zsolt 51:19)

S ha valakire hasonlítani akarsz, ha valakinek a jellemét magadra akarod ölteni, az legyen maga az Úr!

„Öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust!” (Róm.13:14)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet