Az Úr mindent tud


 „Lássátok, Ne szóljatok oly kevélyen, oly nagyon kevélyen; Szátokból ne jöjjön kérkedő szó, Mert mindentudó Isten az Úr, És a cselekedeteket ő ítéli meg.” (Sámuel első könyve 2. fejezet 3 .vers)

101-es szoba, telekép, Gondolatrendőrség, a mindent látó NAGY TESTVÉR – ezek George Orwell 1984 című utópisztikus regényének mára már kézzelfogható valósággá vált ikonikus fogalmai. A NAGY TESTVÉR, - a mesterséges intelligencia, az internet, a facebook, a mobiltelefonok, s a mögöttük lévő államhatalom, a világuralmi rendszer, stb. - valóban mindent lát.

Hogy ez jó? Avagy rossz? Úgy vélem, ez tőled függ.

Ugyanis, ha becsületesen élsz, akkor nem kell félned a megfigyeléstől. Hiszen, mit láthatnak? Azt, hogy reggel hálás szívvel felkelsz, imádkozol, olvasod a Bibliát, hogy szeretettel vagy a családtagjaid iránt, hogy egyetlen rossz szó nem hagyja el a szádat, hogy becsületesen dolgozol, hogy nemcsak magadnak élsz, hanem segíted a környezetedben élőket, hogy csak építő műsorokat nézel a TV-ben, és csak erkölcsös tartalmakat nyitsz meg a Net-en, hogy minden tekintetben figyelsz az egészségedre…

Igen, az ilyen élet misszió. Az ilyen élet a leghatásosabb evangélizáció. Ezt nem szabad szégyellni, sőt hadd lássa mindenki!

De mi van akkor, ha mást mutatsz a külvilágnak, mint az otthonlevőknek? Mi van akkor, ha számodra a szeretet csak üres szlogen? Ha a kereszténység csak egy hétvégi istentiszteletre felvett öltöny? Akkor megértem, ha emiatt szégyenkezve elrejtőzöl, és azt mondod: Engem ne figyeljenek!

A rossz hír, hogy e földnek nincsen olyan szeglete, ahova a gonosz elől elrejtőzhetnél. Balgaság azt hinni, hogy földalatti bunkerek megvédnek majd Sátán utolsó időben lévő tombolása elől.

Nem is szólva arról, hogy Isten elől végképp nem rejtőzhetsz el, hiszen Ő mindent tud és mindent lát. Ismeri gondolataidat és az érzéseidet is.

S a jó hír, hogy Ő sohasem él vissza ezek ismeretével, nem hozza őket nyilvánosságra, és nem szégyenít meg velük. Vétkeidet a porba írja, nem kárhoztat, hanem szelíden arra kér „többé ne vétkezzél!” (Ján.8:11)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia