De van Isten az égben...


„Dániel így válaszolt a királynak: A titkot, amelyre a király választ keres, bölcsek, varázslók, mágusok és csillagászok nem tudják megfejteni a királynak. De van Isten a mennyben, aki feltárja a titkokat.”

Dániel könyve 2. fejezet 27-28. vers


Tele vagyunk kérdésekkel, kételyekkel, és szeretnénk tudni rájuk a választ. Szeretnénk? Akarjuk! Éget a vágy, a kétségbeesettség vagy a csalódás. 


Választ keresünk olyan kérdésekre, amik mindannyiunkat nyugtalanítanak, például, hogy mikor és hogyan lesz már vége ennek az áldatlan állapotnak, ha egyáltalán vége lesz? És emellett ott lapulnak mindannyiunkban személyes életünk kudarcai, tragédiái vagy épp örömei adta kérdések. Miért? Mi történt? Hol, mikor és miért történt? Miért ő? Miért én? Miért igen és miért nem? 


A mai reggeli ige arra hív minket, hogy a fókuszt helyezzük át a kérdésekről az Egyetlenre, Aki tudja a választ. Mert „van Isten a mennyben”, aki ismer minden részletet és rejtőzködő talányt, aki előtt nem csupa kérdőjel a világunk, aki elől a legapróbb biológiai organizmus sem képes elrejtőzni. 


Vele keressük a kapcsolatot! Forduljunk hozzá mindennel, ami foglalkoztat minket! Ő tud utat mutatni, válaszolni. Amikor senki sem biztos semmiben, Ő még akkor is tisztán és józanul látja a dolgokat. Nála ott van a megoldás.


Van, hogy nyíltan üzen, feloldja a talányokat. Van, hogy utat mutat, melyen ha elindulsz, megértheted, felfedezheted azt, ami nem hagyott nyugodni. És van, hogy csak annyit kér, bízz Benne, kapaszkodj feléd nyújtott karjába, a választ pedig majd megtudod, ha eljön az ideje. 


Lehet, hogy itt a földön nem fogod megkapni az áhított megoldást, de az Ő országában igen. Amikor színről-színre láthatod Őt, amikor nem takar és nem homályosít már semmilyen fátyol, amikor képes leszel te is meglátni a nagyobb képet, akkor leül melléd, szemtől szembe. És te feltehetsz neki mindent. Minden kérdést, ami fájt, ami nyugtalanított, ami megrengette a hitedet, ami krízisbe sodort, aminek sosem jöttél rá a nyitjára. És Ő majd vezet, válaszol, és sose mondja, hogy remélem, nincs több kérdésed.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia