Te átmennél a vizsgán?

 

“Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.”


Képzelj el egy vizsgát! Van öt kérdést. Minden kérdés egy pontot ér, és ahány pontod van, olyan jegyet kapsz a végén. A jó hír, hogy a kérdések különböző nehézségűek, így egy-két pontot elérni nem nagy kunszt. A rossz hír, hogy mindre helyesen kéne válaszolni, hogy jó eredményed legyen, és utána jó munkát kapj.

A világunk így működik, és ránézésre Isten is így néz bennünket. Jézus elmesél egy zavarba ejtő példázatot. Egy sáfár (vagyon kezelő) rosszul végzi a munkáját, amiért ki akarják rúgni. Gondol egyet, és összegyűjti azokat, akik tartoznak az urának, és elengedi a tartozásuk egy részét, hogy lekötelezze őket. Gyakorlatilag meglopja a főnökét, ő meg ezért megdicséri, sőt, Jézus is elismeri a bölcsességét. Nagyon fura.

Valahogy nem illik ide a 10. vers, ami azt mondja: “Aki hű a kevesen, a sokon is hű az,  és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az.” Olyan, mintha pont nem illene össze a történettel, pedig csak meg kell fejteni a rejtvényt.

A szolga hamis volt, de a saját érdekében bölcsen döntött. Lehet, hogy nem a legpéldamutatóbb, de jól bánt azzal a helyzettel, amiben volt. Jézus azt mondja, nézd meg a világban lévőket! Mindazokat, akik nem hisznek Istenben! Lehet, hogy nem a leghelyesebb döntéseket hozzák mindig, de a maguk malmára tudják hajtani a vizet. Bölcsebbek mint a hívők, akik szintén nem biztos hogy helyesen döntenek, de még csak nekik sem jó.

Jézus azt mondja, hogy a környezetünkért, a társainkért, a barátainkért, a családunkért, az anyagi javainkért, a fejlődésünkért, a tudásunkért, mindenért ami mi vagyunk, és ami körülöttünk van, felelősséggel tartozunk. Mind szeretnénk nagy dolgokat véghezvinni, de ha a saját életünket nem vagyunk képesek rendbe tenni, akkor hogy lennénk képesek erre? Ha a pénzügyeim gyenge lábakon állnak, hogy bízzon rám Isten többet? Ha a családommal nem vagyok jóban, hogy bízzon rám embereket? Ha a munkámban lusta vagyok, és nem használom ki a képességeimet, hogy bízza rám a művét?

Ha ez egy teszt lenne, te vajon átmennél?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet