Őrizd a szíved!

"Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!"


Talán mondani sem kell, hiszen a 21. században, hála az orvostudománynak, pontosan tudjuk, hogy a szív “minden élet forrása”. Ha valami, a szívünk nélkül lehetetlen élnünk. Ezért olyan fontos, hogy odafigyeljünk a vérnyomásra, a koleszterinre, a szívünk állapotára… Persze ha csak ilyen egyszerű lenne, akkor a Példabeszédek könyve bölcsének csupán annyi volna a tanácsa a mai napra, hogy “ne egyél zsíros ételt, és szedd a szívgyógyszereidet!”

Az ókori keleten a szívnek sokkal több szerepet tulajdonítottak, mint mi tesszük ma. Igaz, hogy az élethez szükséges vért pumpálja az ereinkben, de a héber kultúrában a szív ezen kívül a gondolatok, a tudás és a tudattalan döntések központja is. Magyarul, a szív az igazi “én” központja. Eszerint a szív határozza meg, hogy hogyan döntök, hogyan cselekszek egy adott élethelyzetben, és a szívem állapota szerint válogatom meg a szavaimat is. Így hát a szív itt nem csak a földi, véges életünk, hanem (egy fordítás szerint) minden élet központjaként az örök életünk elérésében is komoly szerepet játszik.

De ugyanúgy, ahogy fizikai, úgy lelki értelemben is hasonló tanácsokat tudok adni neked a szíved megőrzése érdekében. Kezdjük is:
— Kevesebb zsíros étel! A szívünk nem csak fizikailag, de átvitt, lelki értelemben is le tud terhelődni, ha túl sok “zsíros” táplálékot viszünk be. Ahogy a tényleges gyorsételek, úgy a lelki gyorsételek is ártalmasak a szívednek: kevesebb tévé, kevesebb ponyva, több hasznos “táplálék”!
— Élj aktív életet, kezdj el edzeni! Hallottál már a kardióról? (Nem egy végtagról elnevezett csonthéjasról beszélek…) A kardió edzés lényege, hogy mozgás közben elnyújtott ideig magas szinten tartsuk a vérnyomásunkat, ezzel is erősítve a szívünket és az érrendszerünket. A lelki kardióról beszél többek között Pál apostol is az Efézusiakhoz írt levelében (Pál levele az efézusiakhoz 4:1b-2) "éljetek ahhoz az elhívatáshoz méltón, amellyel elhívattatok, teljes alázatossággal, szelídséggel és türelemmel; viseljétek el egymást szeretettel…”
— Próbálj meg leadni pár kilót! "Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és minden gonoszságot, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket.” (Jakab levele 1:21)

Csak egyetlen szíved van, kár lenne, ha megbetegedne. “Minden féltve őrzött dolognál jobban őrizd!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet