Az Úr Lelke által

“Erre ő így szólt hozzám: Ezt az igét küldi az Úr Zerubbábelnek: „Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek Ura.” 

A világ legerősebb anyaga a levegő. Most a fizikus beállítottságúak ferde szemmel néznek a képernyőre, mert ennek nincs értelme. Egyrészt a levegő nem anyag, másrészt mit nevezünk erősnek. Teljesen jogos. Hadd fejtsem ki! A levegő a világ legerősebb anyaga. Nem tudod átvágni, állandóan formálja ellenállhatatlanul a környezetét (oxidáció), és a levegő tartja fent azokat a hatalmas repülőket a levegőben.

A levegő egy nélkülözhetetlen dolog az élethez. Olyan valami, ami nélkül nem is élhetnénk. Ha nem lenne légkör, nem lenne élet. Az egyik legfontosabb dolog, és mégis mekkora problémákat tud okozni. Micsoda erővel alakítja a világunkat. Egy szellő kellemes lehet a nyári kánikulában, de egy hurrikán városokat képes földdel egyenlővé tenni. Bármilyen nélkülözhetetlen, mégis képes rombolni.

Ilyen Isten Lelke. Nélkülözhetetlen az életünkhöz. Szükségünk van Rá, hogy helyes döntéseket hozzunk, hogy Isten követőjéhez méltó módon éljünk, mégis hatalmas erővel bír. Zakariás találkozik egy angyallal, aki képeket mutat neki, és az egyik érthetetlen számára. Az angyal elkezdi magyarázni. 

A magyarázat első részét olvassuk fentebb. Isten üzenete ez: Nem erőszakkal, vagy hatalommal, hanem a Lélekkel. Három dolog, ami folyton körülöttünk van. Az erőszak és a hatalom a mindennapjaink szerves része. Ha kilépek az ajtón, beszállok az utóba, csak azon a tíz perces úton, amit megteszek, találkozok erőszakos emberekkel (vagy én vagyok az). A hatalom is hasonló, mind ismerjük a munkahelyünkön, vagy iskolában töltött idő miatt. Mindkettő árt. Fájdalommal formál, általában nem a pozitív irányba.

A Lélek ehhez képest háttérben mozog, mégis átformál bennünket. Nem találkozunk vele, hacsak nem figyelünk. Hacsak nem akarunk kapcsolatot vele. Mégis formál bennünket. Mint a levegő, ami száz évek alatt formálja a tájat. Alakít bennünket, éltet, akár a levegő a tavaszi tájat.

Isten Lelke által képesek vagyunk a pozitív változásra. A kérdés csak az, hogy hagyjuk neki?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet