Kirendelt segítség

A hatodik hónapban pedig Isten elküldte Gábriel angyalt Galilea egyik városába, Názáretbe egy szűzhöz, aki a Dávid házából származó József jegyese volt. A szűznek pedig Mária volt a neve.”


Isten angyalai – a Biblia tanítása szerint – fontos szerepet töltenek be életünkben. Hatalmas erejű lények, akik aktívan részt vesznek Isten akaratának, terveinek megvalósításában. (Zsoltár 103.20-21) Láthatatlan, de valóságos küzdelmet folytatnak a fellázadt angyalokkal szemben, hogy megvédjék az életünket. (Jelenések 12.7, Zsoltár 34.8) Együtt küzdenek Isten szolgáival az evangélium terjesztéséért. (Zsidók 1.14) Sorsdöntő helyzetekben jelen vannak, formálják az eseményeket. (Jelenések 7.1-3, 15-16. fej.) Életünk tanúi, akik részt vesznek az ítéletben is. (Préd. 5.6 vö. Péld. 1.17, Dán. 7.9-10)

Jézus életében is láthatjuk az angyalok szolgálatát. Miután Jézus harmadszor is visszautasította a kísértő ajánlatát, s inkább vállalta az éhséget, és a megváltás szenvedéssel teli útját, „angyalok mentek oda, és szolgáltak neki.” (Máté 4.11) 

A Gecsemáné kertben pedig, amikor Jézus meghozta a végső döntést, hogy vállalja értünk az áldozatot, „megjelent neki egy angyal az égből, és megerősítette.” (Lukács 22.43)

Számomra ez a két történet azt üzeni, hogy Isten – ha szükséges – angyalokat küld segítségül, de nem akarja, hogy a bűn legyőzzön bennünket. Az angyaloknak nem feladata, hogy helyettünk döntést hozzanak, de beavatkoznak az események menetébe, segítségünkre sietnek, amikor szükségünk van rá.

Sátán sokszor azt a benyomást kelti bennünk, hogy nincs más választásunk, mint engedni a bűnnek. Azt szeretné, ha így látnánk a helyzeteket, és feladnánk a küzdelmet kísértései ellen. Isten pedig azt szeretné, ha látnánk a láthatatlant is (vö. Zsidók 11.27), és hittel támaszkodnánk arra a hatalmas segítségre, amelyet az angyalok szolgálata által nyújt az őt félőknek. „Semmi sem gyámoltalanabb és mégis legyőzhetetlenebb annál a léleknél, aki érzi kicsinységét, semmi voltát, ám teljességgel a megfeszített és feltámadt Megváltó érdemeibe veti bizalmát. Isten a menny összes angyalát elküldené annak segítségére, aki teljes bizalmát Krisztusba vetette, mintsem hagyná, hogy a kísértésben elessék.” Ellen G. White, A Szentlélek eljön reátok, December 15. Nincs többé legyőzhetetlen

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia