Isten előtted jár

“Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az Úr, a te Istened vonul majd veled, nem hagy cserben téged, és nem hagy el.”

Negyven év vándorlás után ismét megérkezett a nép Kánaán határához. Újból ott állnak a döntés előtt: “Bemenjünk, vagy se?” Legutóbb, hasonló helyzetben a kémek elbizonytalanították őket, tizen a félelmeket érezték komolyabbnak mint a hitet. A nép újból egy lehetőséget kapott, a kérdés csak az, hogy élni fognak vele vagy sem. Mózes viszont nem bízza a véletlenre. Elmond egy prédikációt, ami megindítja a népet.

Mózes és a nép legutóbb megtorpantak, úgyhogy most a lelkesítés következik. Korábban rettegtek a kánaániták seregétől, de most nem tehetik meg újra. A vezetőjük szavai visszhangoznak: “Ne féljetek tőlük!” Ez egy nagyon szép mondat, ha nálunk pisztoly, az ellenfélnél meg egy bicska van, mert akkor nálunk a nagyobb esély, de szemlátomást nem ez van itt. A kisebb sereg Izraelé, persze azért nem elveszettek, de akkor is logikusan nézve lenne mitől félni.

Mózes szavai erőt adnak nekik. Nem csak azt mondja, hogy ne féljenek, meg is indokolja miért ne. “Mert Isten veled lesz!” Isten ígéretet tett, hogy nem hagyja magára a népét, hogy nem engedi el őket. Hogy nem lesznek egyedül a háborúban, a küzdelemben. Ő maga fog együtt küzdeni velük, és így legyőzhetetlenek lesznek. Nem a maguk erejéből, hanem Isten erejével.

Küzdelem mindenki életében van. Filiszteusok, midiániták, és más hasonlóan erős ellenfelek mindannyiunk életében vannak. Kérdés csak az, hogy küzdünk, vagy elfutunk. Megijedünk, és inkább még negyven évet sétálunk hogy elkerüljük a problémát, vagy végre vállaljuk a harcot félelem nélkül. Lehet egyszerűbbnek tűnik tovább állni, és nem belemenni a harcba, de a túloldalon Kánaán vár, a tejjel mézzel folyó föld. Menekülhetünk a problémák elől, de azok mindaddig amíg meg nem küzdünk velük ott maradnak, legfeljebb mi megyünk messzire tőlük.

Isten tett egy ígéretet. Azt mondta, hogy a népével lesz amikor háborúba készül. Legyen ez a háború ténylegesen kánaán földjéért ott Mózesnél, vagy csak képletesen. Legyen az egy munkahelyi, vagy gyülekezeti, vagy magánéleti konfliktus. Legyen egy nehéz vizsga, vagy egy feladat amit nem tudunk elvégezni. Betegség, vagy gyengeség. Függőség vagy jellemhiba. Ez mind lehet leküzdhetetlennek tűnő akadály, és tényleg az, mert egyedül nem lehetek győztes benne. Mégis van reményünk. Lehet bizalmunk abban, hogy Isten velünk lesz ezekben a küzdelmekben is.

Isten előtted fog vonulni a harcban, ha kéred tőle. Nem lesz minden sima. Nem fog egyszerűen menni, és nem hátrálhatsz ki a küzdelemből azzal a címszóval, hogy “majd Isten elintézi, nekem nincs dolgom”. Nem! Neked is ott kell lenned, de ha Isten az oldaladon harcol, akkor mi okod félni? Legyen bármilyen nagy küzdelmed, bármilyen nagy nehézséged, az nem lehet nagyobb nála!

Isten megígérte hogy veled lesz! Mitől félsz?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia