Lelki fegyvertár


“Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely Isten beszéde.”

Egyik nap egy pisztolyokról szóló videót néztem a neten. A feleségem megdöbbent, mert azt tudta, hogy a késeket gyűjtöm, de a pisztolyokról nem tudott. Lényeg, hogy szeretem a fegyvereket. Kisgyerekként a kardozás a legjobb játékok egyike volt. Barátaimmal fogtunk egy botot, és kardoztunk hosszú perceken át, mígnem valamelyikünk megsérült, és abba kellett hagyni. A kisfiúkat szerintem természetüknél fogva vonzza a kard. Van aki ezt kinövi, van aki nem.

Nem véletlen, hogy Pál egy ilyen példát hoz fel. A fegyver az élet szerves része a bűnbeesés óta. Szinte minden nap hallunk háborúkról, betörésről, gyilkosságról. Pál idejében a sisak mindennapos látvány volt, hiszen a katonák állandóan hordták. A kard is általános volt, akár civileknek is lóghatott az oldalán itt-ott egy. Hétköznapi példa. Miért használja ezt? Mert mindenki érti mit jelent. Mert mindenki tudja mire való, és mi is az.

A sisak a fejet védi. Amikor a római katonák egy csatában harcoltak, a pajzs szinte a teljes testüket eltakarta. Egy helyen azonban támadható lett volna, és ez a fej. Egy jól irányzott csapás felülről, és máris komoly sérülés lehetett volna a vége. Pont emiatt a sisak nagyon fontos része volt a fegyverzetnek. Ez védte a legvédtelenebb pontot.

Azt mondja Pál, hogy az üdvösség sisakját kell magunkra venni. Ha elfogadtuk Jézust, az üdvösség a miénk. Mit jelent ez a kép: üdvösség sisakja? Nem véletlen. Van mindannyiunknak támadható felülete. Semelyikünk sem tud minden egyes pillanatban védve maradni. Az üdvösség sisakja az, ami ezekben a pillanatokban a fejünkön kell legyen. Akkor is, amikor a legsebezhetőbbek vagyunk, vagy mikor a legerősebbek, Sátán mindig képes lesz rést találni rajtunk. Olyan lehetőséget, ahol támadhatóak vagyunk. Ilyenkor kell leginkább tudnunk: Az üdvösség a miénk, csak el kell fogadnunk.

A másik fegyver a Lélek kardja. Olyan mint valami fantázia világbeli varázslatos ereklye, amit birtokolva hihetetlen erőre tehetünk szert. Most lepődj meg: nem is áll ettől olyan messze. Nem fantázia világ, hanem valóság, de a többi nagyjából stimmel. Egy olyan dolog, amivel fantasztikus erőt kapunk, amivel legyőzhetjük az előttünk álló nehézségeket. Ez a Lélek kardja, ami nem más, mint Isten beszéde: a Biblia. Sokszor úgy nézünk a Bibliára, mint egy régi könyvre, ami tele van történetekkel, és tanácsokkal, amik 6000 éve folyamatosan íródtak, pedig az egész sokkal több. Nem egy egyszerű könyv. Egy kard. Egy fegyver, ami arra szolgál, hogy az előttünk álló küzdelmekkel szembe tudjunk nézni. Egy csodálatos ajándék, ami ha a kezünkben tartjuk, megtanuljuk használni, és használjuk is, akkor olyan erőt ad nekünk, amivel nem lehet szembeszállni.

Az üdvösség, és a Szentírás nem csak két üres szó. Ezek a Lélek fegyverei. A kérdés már csak az, hogy a polcon hagyod porosodni, vagy felveszed, és használod?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet