Velünk jön az Úr


„Mert az Úr, a ti Istenetek veletek megy, hogy harcoljon érettetek a ti ellenségeitekkel, hogy megtartson titeket.”


Most hétvégén lesz a 2019-2020-as Bibliai Olimpia helyi fordulója, melyre a Bírák könyvéből kell felkészülni a versenyzőknek. Többen jelezték, hogy szerintük ez a Biblia egyik legvéresebb könyve tele hitehagyással, erőszakkal, háborúval. De ezek is „a mi tanulságunkra írattak meg, hogy békességes tűrés által és az írásoknak vigasztalása által reménységünk legyen.” (Róm.15:4)

A sok tanulságos történet közül ma Gedeon történetét szeretném kiemelni, akinek komoly lelki vívódást, belső hitbeli küzdelmet jelentett elfogadni Isten ígéretét: „Istenetek veletek megy, hogy harcoljon érettetek a ti ellenségeitekkel, hogy megtartson titeket”

„Ha velünk van az Úr” (Bír.6:13) – így válaszol elhívásakor az angyalnak. Majd ott van később a gyapjú és a harmat esete, meg az ellenséges katona kihallgatott álma, melyek alapján mindennek neveznénk, de hős vitéznek biztos nem.

Lehet, sokan megbotránkoznak kishitűségén, kigúnyolják gyávasága miatt, de számoljunk csak! Az ellenség száma 135.000 (Bír.8:10); Izrael serege 300 fő; az annyi, mint 450 az egy ellen!!!

Bizony, én is megrettennék ilyen túlerővel szemben. Sőt, őszintén szólva ennél kisebb nehézségtől – határidős feladatok, elvárások - is megriadok. És én is kétkedve teszem fel a kérdést: Tényleg velem van az Úr?

És igen, éppen ez a Gedeoni történet késztet arra, hogy jobban megnézzek egy-egy kemény élethelyzetet és arra jövök rá, hogy a kérdés nem az, hogy az Isten ott van-e velem a nehézségekben, hiszen ez bizonyos.

A nagy kérdés az, - ami egyébként a Bírák könyvének egészére igaz - hogy én az Istennel vagyok-e, azaz igénybe veszem-e, megfogadom-e tanácsait, és úgy élek, ahogy Ő szeretné.

Végül, kívánhatnék-e mást, mint amit az angyal mondott Gedeonnak:
„Az Úr veled, erős férfiú”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet