A siker forrása

Övezd fel derekadat és indulj, hirdesd nekik mindazt, amit én parancsolok! Ne rettenj meg tőlük, különben én rettentelek meg téged általuk! Megerősített várossá teszlek ma téged: vasoszloppá és ércfallá az egész országgal szemben, Júda királyaival, vezetőivel, papjaival és az ország népével szemben. Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek – így szól az Úr –, és majd megmentelek!
Soha nem volt könnyű feladat a prófétáké. Legtöbbször a figyelmeztetés, feddés, megtérésre hívás üzenetét kellett közvetíteniük, és ezt az üzenetet nagyon ritkán fogadták a hallgatóik nyitottan vagy örömmel. Bátorságra és határozottságra volt szükségük, mert az isteni üzenetet nem lehetett tompítani, átcsomagolni, hiszen ezzel azoknak okoztak volna kárt, akikhez küldte őket Isten. 
Akkor tehát csak bátor, hadakozásra kész embereket hívott el Isten prófétának? Korántsem. Jeremiás sem ilyen ember volt. Könyvéből egy békességet szerető, érzékeny lelkű ember képe rajzolódik ki, akinek terhére volt az állandó konfliktus (l. Jer. 15.10). Isten mégis elhívta őt, egy különösen nehéz történelmi időszakban, hogy általa szóljon népéhez. Prófétai szolgálatra való alkalmassága Istentől származott. Ő adta az üzenetet, ő tette Jeremiást „megerősített várossá, vasoszloppá, ércfallá”, s isteni jelenléte biztosította a sikert. Jeremiásnak erejét meghaladó, természetétől idegen feladatot kellett elvégeznie, mégis sikeres volt, mert a siker kulcsa ebben az ígéretben van: „Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek, és megmentelek!

A minden hatalommal rendelkező üdvözítőnek, Jézusnak az üzenete pedig így szól gyermekeihez, akik a tőle kapott feladatot végzik: „tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia