Istenfélelem és megelégedés

"Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel."

Emberek milliói keresik a boldogságukat vagyonban, hatalomban, utazásban, szórakozásban, italban, ételben, más emberekben, és úgy tűnik, hogy az ördögi körnek soha nem lesz vége. Mindig több kell, amihez több pénzre van szükség. A több pénzért — jobb esetben — többet dolgoznak, a több munka miatt kevesebb idő jut a családjukra. A kevesebb idő miatt újra elégedetlenek, és keresik a lehetőséget, hogy ezt a kihagyott időt valami módon bepótolhassák. Ajándékokat veszek a feleségüknek, a gyermekeiknek, de az ajándékok soha nem pótolják az elfecsérelt időt, nem pótolják őket. A család is elégedetlen, ők is elégedetlenek, az élet egy nagy elégedetlenség, és igaza van a Prédikátornak, amikor azt mondja, hogy “minden hiábavalóság” (A prédikátor könyve 1:2).

Te is egy vagy az emberek millióiból, én is egy vagyok közülük. Mindenki beleesik abba a hibába, amit fent leírtam. Ki kevésbé, ki pepitában.
De amikor az ember megérti, hogy mit jelent megelégedetten élni — az élet akkor kezdődik igazán.

Amikor el tudod fogadni, hogy a kicsi pénzből kicsi dolgokat venni nem rossz, csupán az élet rendje, és a kicsi dolgok mellett a sok idő sokkal többet ér, mint körbevenni magadat dolgokkal és közben elveszíteni embereket. Vagy neadjisten Istent! Abban a pillanatban, amikor tárgyak helyett emlékeket kezdesz gyűjteni, rájössz, hogy a vagyon nem a legnagyobb érték, amit birtokolhatsz.

A Biblia bölcse azt mondja “jobb a kevés az Úr félelmével, mint a sok kincs, ha nyugtalanság jár vele.” (A példabeszédek könyve 15:16) Ismerős, nem? Nem feltétlen Pál tanácsára gondolok, csak a saját életedre: értsd meg, nem érdemes túlhajtanod magad a több pénzért, a családodnak rád van szüksége, nem a pénzedre, a barátaidnak rád van szüksége, nem a drága vacsorákra, Istennek rád van szüksége! Neki mást nem adhatsz.

Nagy nyereség a kegyesség — az istenfélelem — megelégedéssel. A legnagyobb. Tudni, hogy a kicsi is hatalmas dolgokra elég: egy özvegyasszonynak elég volt arra, hogy ebédet főzzön a fiának, a háznépnek és még egy vendégnek is, amíg Isten nem adott egy kicsit többet, amiből megélhetnek. (A királyok első könyve 17:8-24) Elég volt arra, hogy a Mester felfigyeljen egy "jelentéktelen" asszonyra: aki a kicsit a legnagyobbnak adta. (Márk evangéliuma 12:41-44)...


Nagy nyereség, amikor az ember felismeri: a kevés éppen elég, mert Isten teszi sokká!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia