A szíveket vizsgáló Úr

Minden útját helyesnek tartja az ember, de az Úr vizsgálja meg a szíveket.


“Pedig jó ötletnek tűnt…”

Gondolj a legutóbbi döntésedre! Mi jutott eszedbe? Az, amikor eldöntötted, hogy mikorra állítod be az ébresztőt? Hogy melyik úton indultál a munkahelyedre? Hogy mit eszel reggelire? Vagy egy friss vásárlás jutott eszedbe? A veszekedés közben kimondott, vagy éppen ki nem mondott szavaid? 

Most próbáld meg megmagyarázni, mintha ott lennék melletted, miért döntöttél így! Nyilván jó ötletnek tűnt, hiszen ha nem így lett volna, nem ez a döntést hozod! Az ember döntései a saját szemében — főleg amíg az események le nem ülepedtek teljesen a gondolataiban, és nem objektíven látja a képet — általában helyesnek tűnnek. "Azért döntöttem így, mert az adott pillanatban ez tűnt a leghelyesebbnek.”"Azért, mert szükségem volt rá.” Szerinted jól döntöttél.
Ugyanakkor azonban mélységesen meg tudunk sértődni, vagy éppen ellenezni tudjuk azokat a döntéseket, amiket bizonyos esetekben mások hoznak. “Hogy lehet ilyen ostoba?” “Mégis milyen ember keveredik ilyen problémába?” “Miért nem gondolt erre előre?”

Ugye te is érzed a kettős mércét?

"Minden útját helyesnek tartja az ember…” mondja a Példabeszédek bölcse. Teljesen mindegy, hogy milyen döntésről beszélünk, azért hoztuk meg, mert jó ötletnek tűnt. Ha te döntöttél valahogy, ez igaz, és ha a másik ember döntéséről van szó, akkor is. Ebből a rövid bölcsességből három tanulságot vonhatunk le a mai napra vonatkozóan:

Légy türelmes a saját döntéseiddel szemben - Sokszor a döntés meghozatala után jön a hideg zuhany, hogy “ezt kár volt”. Egy rossz lépés, egy elhamarkodott előzés, egy rossz pénzügyi manőver, és már kész is a baj. “Eső után köpönyeg” szoktuk mondani, akkor már teljesen mindegy mérgelődni. Légy türelmes saját magaddal szemben, és lásd be: akkor jó ötletnek tűnt, nem lehettél a következmények teljes tudatában!

Légy türelmes a másik ember döntéseivel szemben - Persze amikor a másik ember tesz valamit, akár olyant, ami téged nem érint, csak jó pletykálkodni róla, akár olyant, ami közvetlenül befolyásolja a te életedet is, könnyű azt mondani, hogy “bezzeg”. Kívülről szemlélni mindig könnyebb, hiszen ilyenkor minden kötelezettségtől és következménytől mentesen, játékból dönthetünk a másik helyett. Ő azonban, éppen úgy, ahogy mi az előző pont tanulsága szerint, akkor, ott jó ötletnek gondolta. Légy türelmes a másikkal szemben is, adott helyzetben lehet, hogy te is ezt tetted volna!

Isten mindkettőtök irányába türelmes marad - Amikor benne vagy, nehéz tisztán látni. Amikor kívülről szemléled, sokkal többet látsz, de még mindig vannak sötét foltok. Isten azonban nem csak a helyzetet, a döntést és a következményeket, hanem az ember szívét is látja: neki fontos, hogy te csak jót akartál!

Légy tehát türelmes, mert Isten is az. És ez a türelem lesz majd a megfelelő alap arra, hogy egy rossz döntést megjavíts, vagy segíts valakinek! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet