Nagy felelősség nehéz időben

"Mert ha te most némán hallgatsz, a zsidók kaphatnak módot máshonnan a szabadulásra és menekvésre, te azonban családoddal együtt elpusztulsz. Ki tudja, nem éppen a mostani idők miatt jutottál-e királynői méltóságra?"


Kaptál valamit. Valami nagyot. Valami olyant, ami igazából nem is történhetett volna meg, csak megtörtént.

Két lehetőséged van: megtartod magadnak, vagy engeded, hogy másnak is java származzon belőle.

Ha megtartod: egyszerűen örülsz neki és mindenkit kihagysz az előnyeiből. Közben azt mondogatod magadnak, hogy nem is olyan felhőtlen az élet nagy ajándékát cipelni. 

Eszter királynénak sok feladat jutott. Valószínűleg a szépséggel volt kapcsolatos a legtöbb. Ha a felkészülés idejében a jelöltek szépítése 12 hónapba telt, biztosan kozmetikusok és fodrászok hadával kellett naponta találkoznia, mert egy királynőn nem volt szabad hibát találni. Valószínű, hogy sok nő szívesen cserélt volna vele, de egy-két hónap után már biztosan nem volt annyira szórakoztató. Mindent meg lehet unni, még azt is, hogy állandóan szépnek kell lenni. Amikor erre a nagy lehetőségre gondolt, biztosan beállította az igazságosság mérlegét a lelkében, hogy mivel ez nem is olyan szép, mint amilyennek gondoltam, így nyugodtan élvezhetem az előnyeit. Nincsen dolgom, mert éppen elég teherrel jár ez a magas poszt, amit hordanom kell.

A másik lehetőség: átéled, hogy a nagy lehetőség duplán nagy felelősséggel jár. Te vagy az egyetlen, aki megtehet valamit, amivel másoknak lesz könnyebb, de Neked ehhez lehet, hogy mindent fel kell áldozni. Milyen nagy a kontraszt: eddig a kozmetikusok jöttek, most lehet, hogy a hóhérhoz vezetnek. Egyetlen pillanat alatt hozhat ekkora fordulatot az élet!

Eszter királyné nem minden vonakodás nélkül választotta a nehezebb utat: 3 napig böjtöltek, mielőtt bement a királyhoz és előszörre nem merte elmondani, hogy mit szeretne kérni tőle. 

Nem volt csekélység a kérése: egy halálraítélt népet kérni ajándékul egy olyan birodalomban, ahol az aláírt törvényeket már nem lehetett visszavonni, csak másik törtvényt hozni, ami valamennyire elviselhetővé tette az első törvényt. 

Eszternek nem volt más választása, a saját élete is veszélyben forgott. De a legrosszabb bekövetkezhetett volna úgyis, hogy közben ő nem volt hűséges, mert nem mert kockáztatni.

Eszter története a hűségről és bátorságról szóló történet egy olyan emberi happy end-del, ahol út közben elég sok vér folyt. Mindez kedvezőtlenebb lett volna, ha az eseményeken nem enyhít a tudat, hogy amikor és akinek kellett, megtette, ami az ő része volt.

Te hogyan döntöttél volna? A jó példa előttünk van - kövessük!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia