Nagyobb boldogság

Mindezekben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni.”


A Nature Communications tudományos folyóiratban nemrég megjelent egy kutatás,  melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon van-e idegi összefüggés az adományozó lelkület, és a boldogság között. A Zürichi Egyetem kutatói ötven résztvevőn végezték el a kísérletet, és felajánlották az önkénteseknek, hogy  heti rendszerességgel 25 Svájci Frankot (körül-belül 7000 Ft) kapnak az intézettől, ha a pénzt a kutatás előírásainak megfelelő módon költik el. Nem mindenki ugyanazt a feladatot kapta: míg a résztvevők egyik csoportja ezt az összeget minden héten saját magára költhette el — illetve csak magára költhette el, — addig a másik csoportnak az volt a feladata, hogy ebből a pénzből egy általa választott összeget egy ismerősére kellett költenie.

A kutatás egy jó hírrel záródott: azok az emberek, akik a pénz egy részét másokra költötték, szemmel (és MR-géppel) láthatóan boldogabbak voltak, függetlenül attól, hogy milyen összeg feláldozására vállalkoztak. Akár egy kis összeget ajánlottak fel rendszeresen egy másik személynek, akár az egészet, a közérzetük jelentősen javult

De tovább is mehetünk, hiszen ugyancsak kutatások bizonyítják, hogy azok az idősek, akik jótékonykodnak, egészségesebbek, mint azok, akik kizárólag magukra gondolnak. Azt is kimutatták, hogy a rendszeres jótékonykodás gyógyszerekhez és rendszeres testmozgáshoz hasonló mértékben csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomással küzdő betegeknél, sőt, a jótékony emberek tovább élnek, mint a fukarok.

Nincs min csodálkoznunk tehát, mikor Pál apostol Jézus szavaira emlékeztet bennünket, és hangsúlyozza, hogy mindamellett, hogy nem egyszerű dolog a rászorulóknak segíteni, hiszen körültekintőnek kell lennünk, de mégis megéri. Boldog akarsz lenni? Segíts másokon!

Így hát legközelebb, amikor jótékonyságra kerül a szó, emlékezz te is Jézus szavaira: “Nagyobb boldogság adni, mint kapni!"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet