A bűnök bocsánata

"És íme, odavittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: Bízzál, fiam, megbocsáttatnak a te bűneid."

“Nem mindig kaphatod meg, amit akarsz,… de néha azt kapod, amire szükséged van” énekli a Rolling Stones.

Nekem ez a dalszöveg jutott eszembe, amikor Jézus csodájáról olvastam. Adott egy beteg férfi, aki önmaga nem képes egy tapodtat sem tenni, és adottak a jó barátai, akiket megkér, hogy segítsenek neki. Odaviszik Jézushoz, mert hiszik, hogy Jézus meg tudja őt gyógyítani, és Jézus

… megbocsátja a bűneit.

Az embernek kicsit az az érzése támad, mintha Jézus nem értette volna meg teljesen, hogy mit is szeretne a férfi. Hiszen mondhatta volna válaszként, hogy “az addig rendben, de attól még nem fogok tudni járni”. Vagy lehet, hogy én ezt mondtam volna nagy hirtelenjében.

De talán pont ezért olyan izgalmas ez a történet: Jézus elhallgatott. A férfi és a segítői semmit nem szóltak. A körülöttük állók feszülten és értetlenül álltak a helyzet előtt. Egyedül a zsidó vezetők, ők sem hangosan, csak saját magukban méltatlankodtak, hogy hogyan képes Jézus ilyen komoly dolgokat kijelenteni? Hiszen a bűnöket csak Isten bocsáthatja meg!

Jézus csodája nagyon fontos dologra tanít ma bennünket Istennel kapcsolatban: nem mindig azt kapjuk tőle, amit akarunk. A béna férfi gyógyulásért — fizikai gyógyulásért — ment Jézushoz. Jézus azonban ehelyett mélyebbről, holisztikusan akarta elindítani a gyógyítás folyamatát. Ha a válaszában csak az írástudókat felcukkoló jézusi fricskát látjuk, ahogyan be akarta bizonyítani, hogy Ő Isten fia, akkor csak a történet felét értettük meg. Persze ez is benne van, hiszen úgy folytatja, hogy Ő, aki maga Isten, képes megbocsátani a bűnöket és fizikailag meggyógyítani a beteg embert. Nem a szája nagy, hanem a hatalma. Jézus azonban arra tanít ma téged és engem, hogy Isten jól tudja, valójában mire van szükségünk: és ez a valami sokszor nekünk eszünkbe se jutna magunktól.

Így hát ha ma te vagy az, aki leborulsz Isten elé, hogy gyógyítson meg, vagy téged visznek Isten elé segítő barátok, akik hiszik, hogy Ő meg tud gyógyítani téged, akkor számíts rá: nem mindig azt kapod, amit akarsz. Sokszor Isten azt adja neked először, amire a legnagyobb szükséged van.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet