Érdeklődés, kétely, bizonyosság, hit

„Az apostolok így szóltak az Úrhoz: „Növeld a hitünket!”


A hit sokkal nagyobb dolog annál, mint azt sokan gondolják. Vannak, akik úgy vélik, hogy a hit az egyszerű embernek való. Nem, bármiben is higgyünk annak megalapozottnak kell lennie. Mielőtt valaki eljut a hitnek a szintjére, előtte más szinteket kell leellenőrizni. Gondoljunk csak bele, mit teszünk egy teljesen ismeretlen embernek a mondanivalójával.

Összevetjük az üzenetét, mondanivalóját azzal a képpel, amit ő magáról fest, majd összehasonlítjuk a saját ismereteinkkel az elhangzottakat, és kialakítjuk a véleményünket. Ilyen a véleményem a teleshop-os termékekről. Nagyon meggyőzően van felépítve a marketingje egy-egy terméknek, szinte okom sincs kételkedni a termék csodaszámba menő működéséről, de mivel úgy gondolkozom, hogy ha valaminek az eredeti ára pl.:100 egység, akkor azt én miért tudom megvásárolni 14 egységért? Ezért soha nem vásárolok, mert nincs egyenes arányban a termék marketingje a termék árával, vagyis úgy érzem be akarnak csapni. Persze sokan vásárolnak, nekik más a véleményük, de az elvet kell megértsük.

A hit, a bizalom valakiben, fokozatosan épül fel. Nem bíznánk rá a pénztárcánkat valakire, akit csak most ismertünk meg a buszmegállóban. De akivel már van folytonos kapcsolat, azzal egyre erősebb a bizalom, és a belé vetett hit.

Abban az esetben, ha egy szoros kapcsolat megsérül, bizalomvesztés következik, és olykor nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen ugyanazt a bizalmi kapcsolatot kiépíteni, mint amilyen az korábban volt. (úgy sejtem mindenkinek van/volt hasonló tapasztalata)

Összegezve mindezeket a hit első állomása az (1) érdeklődés. Ezután következik az (2) kétely. Ez stabilizálja leginkább a hitünket a jövőben, bármennyire is furcsának tűnik ez most. Ebben a fázisban teszünk fel kérdéseket, vetünk igazi alapot. Itt még biztonságban vagyunk akkor is, ha meggondolnánk magunkat. A kétely után a (3) bizonyosság következik, majd ebből fakad a (4) hit. Vannak olyan dolgok, amire egyszerűen nem találunk magyarázatot, de hitünk csak akkor nem inog meg, ha előzőleg azt szilárd talajra építettük fel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet