Emberi kísértés


„Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, aki nem hagy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.”

Amikor nehézségekbe ütközünk, szinte az első dolgunk kideríteni, hogy mi okozta szenvedésünket. Legtöbbször két felelőst nevezünk meg;

1. Megpróbál az Úr. (van, aki szerint ver az Isten)
2. Gyötör az ellenség. Az Ördög nem akarja, hogy boldog legyek…

Azaz, ahogy az Éden kertjében - „az asszony, akit TE adtál mellém”, „a kígyó ámított el”, - bizony, ma is nagyban megy a másra mutogatás és az önmagunk mentegetése. Mindenki hibás, csak én nem. Pedig az esetek nagy részében magunk keressük és csináljuk magunknak a bajt. 

Persze létezik, hogy Isten tanítói szándékkal megenged bizonyos dolgokat. És az Ősellenség is bőszen ténykedik. Ám, az általános vélekedéssel szemben, eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a kívülről jövő legkeményebb próba mégsem valamilyen tragédia, betegség, veszteség, hiszen ezek általában közelebb visznek az Istenhez.

A legnagyobb kísértés, amiért oly sokan meglanyhulnak, vagy feladják hitüket, az sokkal inkább a jólét, a gazdagság. „Az ezüstöt a tégely, az aranyat a kemence teszi próbára, a férfit pedig a száj, amely dicséri. (Péld.27:21 – Káldi Neovulgata)

A legtöbben ezen a vizsgán buknak meg. De a jó hír, hogy Istennél is van pótvizsga. És ami ennél is jobb hír, amiről Pál is ír „megadja a kimenekedést”, tehát, hogy minden eszközt kezünkbe ad a sikeres teljesítéshez.

Ezen eszközök között az egyik legfontosabb, amit Jézus is használt földi élete során, és amellyel bebizonyította, hogy Sátán minden kísértése kivédhető; a Szentírás, a „Meg van Írva!”.

Így a ’Miért ért engem ez a próba?’ és a ’Ki a felelős?’ kérdéseken való önmarcangolás helyett, arra kérlek, határozd el; hogy nemcsak többet fogod forgatni a Lélek kardját, a Bibliát, hanem szívedbe rejted ígéreteit.

Tanuljuk meg együtt: „Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, aki nem hagy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.” (1Kor.10:13)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet