Őszinte megtérés


„De még most is így szól az Úr: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve, sírva és gyászolva! Szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat, úgy térjetek meg Istenetekhez, az Úrhoz! Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és megbánja, még ha veszedelmet hoz is.” (Jóel 2:12-13)

A mai üzenet nem azokhoz szól, akik Isten nélkül, Istent kerülve/tagadva élnek. Nem azokat hívja megtérésre, akik nyíltan felvállalják, hogy az értékrendjüket, gondolkodásukat, erkölcsüket egyáltalán nem a Biblia tanításaihoz igazítják.

Jóel könyvének felhívása (másodszor ebben a rövid üzenetben) Isten népét hívja megtérésre. Azokat, akik elvileg hozzá tartoznak, őt képviselik, őt imádják. A valóság azonban kiábrándító. Az egymást érő és egyre fokozódó csapások a mindent elpusztító sáskajárás képében bontakoznak ki. Ez itt az isteni ítélet és egyben a megtérésre hívó kegyelemnek az jele. Jóel próféta idejében minden zöldellő növény elpusztult és „a mosoly is lehervadt az emberek arcáról” (Jóel 1:12). Megszűnt a templomi áldozat, ami az istentisztelet kihalását jelezte.

Mégis, amikor már minden remény veszni látszik, Isten szól, kérlel, megtérésre hív. Nem a megtérés drámai megnyilvánulásit kéri (a ruha megszaggatása a gyász, a megtérés, a bűnbánat jele volt), hanem megtört szívet keresi, ami érti és érzi Isten végtelen türelmét és szeretetét.

Krisztus ma is megtérésre hívja azokat, akik azt mondják hozzá tartoznak. Péter apostol Jóelt idézi a pünkösdi beszédében (ApCsel 2. fejezet). Isten Lelkének különleges erejét tapasztalták akkor, és erre lehet számítani Jézus második eljövetele előtt is. Isten használni akar, hogy reményt, vigaszt hirdessünk és megtérésre hívjuk a világot. Akkor, amikor „a mosoly is lehervadt az emberek arcáról” felkészült, megtért, odaszánt életű követőket keres Isten. Bűneink felismerése és megbánása, nem szégyen, hanem lehetőség Istennek, hogy rajtunk keresztül kegyelme megnyilvánuljon.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet