A napok végén…

„Te pedig menj a vég felé! Elpihensz majd, de fölkelsz kijelölt sorsodra a végső napon!” (Dániel 12:13)

Dániel könyve egy csodálatos könyv. Fele történeti leírás (1-6 fejezetek, kivéve a 2. fejezet egy rövid szakaszát), a másik fele pedig profetikus jellegű (7-12 fejezetek). Bibliában található tíz vázlatprófécia közül négy ebben a könyvben található (2, 7, 8, 10-12 fejezetek). A 19. században, miközben William Miller Dániel könyvét tanulmányozta jutott el arra a felismerésre, hogy Jézus Krisztus eljövetele nagyon közel van. Ennek a felismerésnek a kapcsán indult el az Advent Mozgalom, s később eköré szerveződött a Hetednapi Adventista Egyház. Ez a könyv tehát alkalmas arra, hogy a lelki élet megújulását eredményezze azok életében, akik komolyan tanulmányozzák.

Dániel könyve számos tanítást, tanulságot és világos eligazítást ad a keresztény ember számára. Egyik jellemző kifejezés a „vég” szó, ami a mai igében is szerepel, ami Dániel könyvében 19-szer fordul elő, míg az egész Ószövetségben 42-szer. Elsősorban a végidőben élők tankönyve ez a bibliai irat. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy ez a megállapítás csak a könyv profetikus fejezeteire vonatkozik. Az úgynevezett történeti fejezeteknek is fontos mondanivalójuk van a végidőben élők számára.

A Dániel könyvében található próféciák, - teljes összhangban a Biblia egyéb próféciáival együtt állítják, hogy világunk vége nagyon közel van. A véget nem apokaliptikus katasztrófák sorozatának látja (mint néhány Hollywood-i filmrendező), habár természeti csapásokról, háborúkról és veszedelmekről is beszámol. Dániel könyve szerint a vég nem más, mint Jézus Krisztus második visszajövetelének jóhíre. A könyv üzenete, hogy világunk végének közelsége nem félelmet, hanem készenlétet és reménységet kell ébresszen szívünkben Jézus Krisztus második eljövetelére vonatkozóan, hiszen aki hisz Jézusban, az a győztes oldalon áll.

Luther Márton is erősen ajánlotta Dániel könyvét tanulmányozásra a vég idején élők számára: „Ajánljuk, hogy minden buzgó keresztény olvassa Dániel könyvét, vigasztalást és nagy hasznot jelent számukra ez utolsó, nyomorúságos időkben… Azt találjuk Dániel könyvében, hogy az összes álom és látomás – bármely félelmetesek legyenek is – mindig örömmel és vigassággal végződnek, Krisztus és országa eljövetelével. Ezért a fő hitcikkelyekért, a Krisztus eljöveteléről való tanításért adattak ezek a látomások, és ezért őriztettek meg számunkra.” (Luther Márton: Schriften, VI. köt., 942–943. o., idézi L. R. Froom: The Prophetic Faith of our Fathers, Washington, II. köt., 267., 273. o.)

A Szentírás több helyen bátorít bennünket a profetikus írások megismerésére, mert azok által növekedik a hitünk és Istennel szorosabbá válik kapcsolatunk. „Ezért egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha figyeltek, mint sötét helyen világító lámpásra, amíg felvirrad a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben. Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy az Írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szóltak az Istentől küldött emberek.” (2Péter1:18-21)

Olvasd, tanulmányozd Dániel könyvét, hogy felkészült légy Jézus csodálatos második eljövetelére és reménység ébredjen szívedben, olyan, amely nem veszíti erejét a nehéz napokban sem. Legyen áldott napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet