A bölcsesség ereje

„A bölcsesség nagyobb erőssége a bölcsnek, mint tíz olyan ember, aki a várost kormányozza.” ‭‭Prédikátor könyve‬ ‭7:19

Salamon a lehető legjobb dolgot kérte Istentől, amikor vezetőként lehetősége volt rá: bölcsességet. Később aztán, amikor az élete igazolta, hogy a valóban legjobb döntést hozta, és értékesebb dolgot kívánt, mint gazdagságot, hatalmat, vagy az ellenségei vesztét, ránk maradt gyűjteményeiben az utókor számára is feljegyzi ezt a fontos igazságot: a bölcsesség az egyetlen, amire az ember valóban támaszkodhat.

A bölcsesség kérdése a világ kezdete óta foglalkoztatja az embert: ki az, aki igazán bölcs, mi a bölcsesség, és hogyan lehet elsajátítani? Ha most egy percre elgondolkozol, mi jut eszedbe a bölcsességről és a bölcs emberekről? A bölcsekhez általában hosszú, ősz szakállat párosítunk, és idős kort; a bölcsességet magát tehát úgy fogjuk fel, mint az élettapasztalat összességét. Tudom, kezdhettem volna ezzel is, és megspóroltam volna a gondolkodást: a Szentírásban találunk egy pontos meghatározást arról, hogy mi is a valódi bölcsesség:

"A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme...” (Példabeszédek könyve 1. fejezet 7. vers)

Te miben bízol meg igazán? Saját magadban? Más emberekben? A vagyonodban? Az emberi jóindulatban? Ha az életedet az Istenbe vetett bizalom helyett valami másra alapozod, sajnos azt kell mondanom, nem vagy bölcs ember. Salamon, aki egy egész ország irányításával lett megbízva királyként, tudta, hogyan kell hatékonyan vezetni. Tudta, hogy nem az a jó vezető, aki mindenhez ért, sőt, mindenhez jobban ért, mint bárki más, ráadásul mindent képes és kész egymaga megcsinálni: a jó vezető az, aki jó emberekkel veszi körül magát, akik a saját feladatukat megfelelően és becsületesen látják el. Mégis, amikor a vezetési stratégiáját mérlegeli, arra a következtetésre jut, hogy tíz hűséges helyi kormányzónál is többet ér azzal, ha a bizalmát Istenbe veti: a bölcsesség, az Úrnak félelme nagyobb erőssége a bölcsnek, mint a jó beosztottak.

Ha tehát lennének még kérdéseid a jövőddel kapcsolatban, a hiteleddel, a betegségeddel, a gyermekeid életével kapcsolatban, ne emberekben keresd a megoldást. A valódi bölcs ember Istenbe veti a bizalmát. 

A kérdés soha nem az, hogy mekkora a problémád, hanem hogy mekkora az Isten, akinek a kezébe letetted azt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet