Az Úr Isten csodatettei


"Áldott az Úristen, Izráel Istene! Egyedül ő tud csodákat tenni!"

Szeretem a fantasztikus filmeket. Legyen szó sci-firől, sárkányos-varázslós “fantasyről” vagy a manapság olyan népszerű, szuperhősös filmekről, bármi jöhet. És ezzel nem vagyok egyedül: nem véletlenül ezek azok, amik a legtöbb pénzt hozzák a jegyirodákba. Hiszen az ember szeretne néha kicsit kikapcsolódni, eltávolodni a hétköznapok gondjaitól, és akár csak másfél órára is, a mesébe belefeledkezve elképzelni, hogy milyen lenne, ha neki is lenne varázsereje. Ki ne akart volna láthatatlan lenni egy-egy veszekedés alkalmával, megállítani az időt, amikor késésben volt, vagy valami varázslattal hatástalanítani mindazokat a rossz dolgokat, amik éppen érik. A vászontól távol azonban újra a hétköznapok kuszaságában találjuk magunkat, és szomorúan tapasztaljuk: nem tudunk csodákat tenni az életünkben.

A tegnapi nap Salamontól már megtanulhattad, hogy a napodat érdemes Isten dicsőítésével kezdeni — hiszen ezért olvasod a mai Reggeli Dicséretet is. Isten dicsőítése egy olyan lehetőség, ami közelebb visz bennünket Hozzá, és egy olyan hozzáállást kölcsönöz a számunkra, amivel minden nehézséget könnyebb átvészelni. A 72. zsoltár folytatódik, és Salamon rávilágít arra, hogy miért is kell hálásnak lennünk Istennek, miért is érdemes Őt dicsőíteni: mert ő az egyetlen, aki csodákat tud tenni.

Szóval kijöttél a moziból, éppen a Távkapcs című filmet nézted meg. Azon gondolkozol: milyen jó lenne, ha neked is lenne egy olyan távkapcsolód, amivel az élet unalmasabb, vagy stresszesebb pillanatait tovább tudod pörgetni. De tapasztaltad már, hogy milyen az, amikor valami miatt hetekig aggódsz, és mikor végre elérkezik az alkalom, mintha csupán pillanatok teltek volna el: az egész már csak emlék? Isten képes az időt és az időérzékedet a te javadra befolyásolni! (Erről szól Józsué könyvének 10. fejezete is.)

Vagy megnézted az X-Men című filmet, és eltűnődsz: milyen jó lenne, ha te is olyan egyszerűen gyógyulhatnál, ahogyan a Farkas nevű karakter? Isten csodákat tesz a testedben, olyanokat, melyekre egymagad képtelen lennél, olyan betegségekből gyógyít meg, melyek nélküle halálosak lennének. (Jézus rengeteg gyógyítása is mind példa erre.)

Éppen befejezted a Gyűrűk Ura harmadik részét, és az jut eszedbe, hogy milyen jó lenne, ha te is egy tűzhányó gyomrába dobhatnád azokat a bűneidet és függőségeidet, melyek már évek óta nyomják a lelkedet, úgy, ahogy Frodó is beledobta a gyűrűt Orodruin vulkánjába? Isten ennél sokkal jobbat ajánl. Ő maga az, aki "irgalmas lesz hozzánk, eltapossa bűneinket, minden vétkünket a tenger mélyére dobja!” (Mikeás próféta könyve 7:19)

Így hát nincs szükségünk varázserőre. Úgyse találhatnánk ki olyat, ami jobb annál, amit Isten tud tenni! Éppen elég nekünk az, hogy olyan istenünk van, aki MINDENT meg tud, és meg fog tenni értünk. Van hát miért dicsőíteni az ő nevét ma is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet