Hallod-e?

„Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom.”
Ézsaiás könyve 65:24 

“Ha?” Teszed fel napjában többezerszer a “Hallod, Mami?” kérdést, és ilyenkor minden megszűnik körülötted, mert tudni akarod, mi volt az az apró zaj, zörej, vagy épp egy egész jól hallható hanghatás. Pici ujjad megáll a levegőben, és te addig nem nyugszol, míg meg nem tudod a választ. 

Mi pedig igyekszünk a legérthetőbben elmagyarázni, hogy épp fékezett egy busz, és miért pont olyan hangot adott ki, amilyet. Vagy épp egy galamb repült át felettünk erős szárnycsattogással. Esetleg becsuktak egy ablakot, füttyentett valaki a barátjának, söpri a szél a száraz faleveleket, kattog az autó irányjelzője, vagy kifutott a kukorica főzővize, és most ott sistereg a tűzhelyen. 

Tudom, nem mindig a legnyugodtabb, legtürelmesebb választ kapod tőlünk. Bocsáss meg. Mi apával könnyebben elfáradunk, és olthatatlan vágyat érzünk aziránt, hogy ne késsünk túl sokat egy találkozóról, valamennyire időben aludj el délben és ne csússzunk túl sokat sem az esti altatás álombeli 8 órás kezdéséhez képest. Mert te ilyenkor is megállsz, és tudni szeretnéd, mi történik körülötted. Éhes vagy a figyelmünkre, a válaszainkra, a világ minden titkára, mi pedig szeretnénk behozni a sok-sok perces lemaradásainkat.

Mi most fedezzük fel veled a világ eddig számunkra elfeledett titkát, és most tanulunk meg újra gyönyörködni az apróbbnál apróbb részletekben. És ez a tanulás nem mindig könnyű két szorgos-dolgos felnőttnek. Sőt, megesik az is, hogy nem tudjuk mindenre a választ. És ahogy egyre nagyobb leszel, egyre jobban meglátod, mennyire esendőek vagyunk. 

De ismerek Valakit, akinek nincsenek ilyen hibái. Aki soha nem fárad el, és issza minden kérdésedet. És tudja is rájuk a választ. Mindegyikre. Aki szemmel tartja még a fűszálak növekedését is, aki tudja, hány kukacot gyűjtött össze ma az a feketerigó a kertben az éhes fiókáinak. Aki tudja, mit csinál a Balaton vize azon kívül, hogy hullámzik. 

Hálás vagyok azért a bizalomért, szeretetért és nyitottságért, amivel felénk fordulsz, amivel kérdezel. És szeretném, ha ezt Istennel szemben is megőriznéd. Benne soha nem fogsz csalódni. Ő minden kérdésedre tudni fogja a választ, még akkor is, ha épp nem mondja meg neked, mert jól tudja, hogy épp másra van szükséged. Ő meghallja a némán kiejtett, tétova sóhajokat, a szíved mélyén forgatott talányokat. Azokat, amiket senki másnak nem mondanál el, és már elkészítette számodra a feleletet is. 

Ma azért imádkozom, hogy amikor eljön az ideje, bátran, félelem nélkül fordulj majd Istenhez. Ő figyel rád. Szemmel tartja minden lépésedet, gondolatodat, tervedet és álmodat. Ő szeret, és szeretne nevelni, formálni, fejleszteni téged. Szeretné tágítani a látókörödet, a világodat. 


Hát őrizd meg ezt a benned lévő nyitottságot, és merj Tőle is kérdezni! Nála már készen van minden válasz. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet