Igazság és erő az Úrban

“Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincs más! Magamra esküdtem, igazság jött ki számon, szavam megmásíthatatlan: Előttem hajol meg minden térd, rám esküszik, minden nyelv, és ezt mondják rólam: csak az Úrnál van igazság és erő! Megszégyenülve mennek hozzá mind, akik gyűlölték őt. Az Úr által boldogul, vele dicsekszik Izrael minden utóda.” 

Ézsaiás könyve 45:22-25

1980-at írtak. Egy házaspár két fiúgyermekével és alig 9 hetes kislányával letáborozott Ausztrália középső részén, Uluruban. Alig egy napja tartozkodtak a táborban, amikor kislányuk eltűnt. A tábortűznél ülő szülők csak azt hallották, hogy nyolc órakor kislányuk felsír, de amikor keresték, már nem találták a sátorban. Azariát, az alig két hónapos kislányt egy dingó ragadta el. Hosszasan vizsgálták az ügyet, s mivel ehhez hasonló eset nem volt még - legalábbis nem volt ismert - az édesanya életfogytiglani börtönbüntetést kapott kislánya feltételezett meggyilkolása miatt, az apát pedig két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 

Borzasztó lehetett az az érzés, ami átjárta az édesanyát: mérhetetlen fájdalom,  bizonytalanság, és igazságtalanság kavaroghatott benne. Három év börtönbüntetés után egy dingó-lakta sziklás részen megtalálták a kilenc hetes kislány kardigánját, melyet újabb vizsgálatok követtek, és az édesanya szabadon bocsátását eredményezte. De az ügyet nem zárták le, nem szolgáltattak igazságot, és ez megoszlást okozott az ausztrálok között: volt, aki az ausztráliában őshonos kutyának tulajdonította a kislány halálát, de olyanok is akadtak, akik azt feltételezték, hogy az édesanya tüntette el gyermekét.

2012-ben, harminkét évvel a kislány halála után negyedszerre is megvizsgálták ezt a furcsa halálesetet. A vizsgálat eredményeként egy ausztrál hallottkém végső állásfoglalásában a szülőknek adott igazat, akik első perctől állították, hogy egy dingó rabolta el kislányukat.

Az apa a bírósági per lezárása után így nyilatkozott: “amikor az ember mindent veszni hisz, végül mégiscsak igazságot szolgáltatnak neki.”


Sok igazságtalanság ér bennünket is. Lehet, hogy ehhez a családhoz hasonlóan hosszú évek telnek el, míg fény derül az igazságra, de az is lehet, hogy nem lepleződik le a hamisság míg élünk. Bárhogy is legyen, soha sem szabad elfelejtenünk, hogy az “Úrnál van az igazság és az erő”, és ő egy napon mindent napvilágra hoz. Az igazság diadalmaskodni fog. Addig is kapaszkodjunk Istenbe, és kérjük, adjon erőt benne hinni és kitartani, míg ez megtörténik.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia