Légy készen!

Elcsépelt szó keresztény körökben! Várd Jézust! Jézus jön hamar! Készen kell lennünk! Meg kell majd állnunk Isten ítélőszéke előtt. Vajon mit takarnak ezek a mondatok? Legtöbbször elcsépeltek. Annyiszor mondtuk már másoknak is meg magunknak is, hogy egyáltalán meg sem fordul a fejünkben, mit is jelent az, hogy „készen lenni”! Csak úgy odacsapjuk: Igen Testvérem, nekünk készen kell lennünk! Oké, de mire? És hogyan? Mit kell tennem, hogy készen legyek? Aztán itt jönnek a kegyesebbnél kegyesebb szövegek: Ó, nekünk nem kell tennünk semmit, Jézus már mindent megtett értünk, nekünk csak el kell fogadnunk az ajándékot! Vagy a másik oldal: Igen, nekünk meg kell feszítenünk önmagunkat (no, ez meg mit jelent?), mindent meg kell tennünk, hogy készen legyünk Jézus fogadására! Jó, jó, de mi az a minden, amit meg kell tennünk?
Elgondolkodtam ezen az igén, ami a mai reggeli dicséret: „Azért legyetek készen ti is, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!” Máté evangéliuma 24. fejezet 44. vers.
- Műtét előtt állsz. Este már megkaptad a nyugtató tablettát, már nem ehetsz semmit. Reggel lezuhanyzol, még elolvasod a reggeli Igét, felhívod a férjedet, bátorítod, hogy nem lesz semmi baj, de azért majd zárja be kulccsal az ajtót, mielőtt elindul a munkahelyére, aztán várod a műtősfiút, aki betol a műtőbe.
- Meghívást kaptál Ausztráliába. Kezedben van a repülőjegy, megvetted az ajándékokat, kényelmes cipőt és más fontos ruhadarabokat is vettél. Aztán kipipálod a naptárban a napokat, amik már mögötted vannak, s látod, hogy csak pár nap van az indulásig. Aztán hívod a taxit, berakodsz, indulás a repülőtérre, beszállsz, várod, hogy landoljon, és találkozzatok a barátoddal.
- Első osztályos leszel szeptemberben. Már megvettétek a táskát, a füzetcsomagot, a ceruzák kihegyezve, az ecset és a festékes tubusok sorba rakva. Már az óvó nénivel voltatok az iskolában, láttad a padokat, talán már ki is választottad a tiédet. Aztán otthon számolod, mennyit kell még aludnod, hogy végre elérkezzen a nagy nap!
Megfigyelted a három fenti példa hasonlóságait? Mindegyikben a gondolatok középpontjában a nagy eseményre való várakozás állt, de addig mindenki végezte a maga dolgát. Ezt jelenti a készenlét. Gondolataid fókuszában Jézus közeli eljövetelének képei villannak fel, már minden előkészületet megtettél, naponta beszélgetsz vele, olvasod a leírást könyvedből, a Bibliádból, hogy milyen is lesz majd az az eljövetel, de addig is végzed napi teendőidet, hogy amikor az Emberfia megjelenik az ég felhőiben, ne érjen váratlanul, hisz készen vagy a nagy találkozásra!

Ezt a készenléti állapotot kívánom neked a mai napra és az összes többire, amelyek még az érkezésig hátravannak. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia