Édes kísértés

„Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.”
Pál első levele a korinthusiakhoz 10:13

Hatalmas volt a csábítás, és te nem érezted magadban az erőt arra, hogy nemet mondj. Vagy talán nem is akartál, mert évtizedeid álma állt éppen előtted, és bájosan hívogatott maga felé. Csak még egy lépés, csak még egy, és a tiéd lehet. És te léptél, futottál, aztán csak a keserű utóíz maradt meg a szádban, hogy megint nem sikerült. Gyenge voltál, gyenge vagy, és ez neked nem fog menni. 

Kudarcodat próbáltad mindenki másra fogni. A társadalomra, a kollégákra, a szomszédra, az időjárásra, a pénzügyi helyzetre, az ország vezetőire, a járványokra és riogatásokra. Mindenki más felelős érte, sőt, te igazából nem is tehettél mást, mint hogy igennel válaszoltál az édes hívásra. Te csak a körülmények áldozata vagy. Ezt hajtogatod magadban napról napra, és úgy tűnik, sikerül is elhinned. Te nem tehetsz róla. A neveltetésed, az ősök, a felmenők, a tanárok, akik tanítottak vagy legalábbis próbáltak tanítani, a fenyegető munkanélküliség, és minden, ami a csillagos ég alatt létezik elvben vagy valóságban. 

Ám Isten ma nagyon pozitívan szeretne nevelni téged. Felelős vagy, és Ő hisz benned, Ő tudja, hogy képes vagy nemet mondani a csábításra. Képes vagy jó döntést hozni, mert Ő nem enged utadba nagyobb próbát, nagyobb csapdát, mint amit képes lennél nemcsak túlélni, hanem amiből győztesen tudsz kikerülni. 

Ő ismer téged, a tálentumaidat, a jó és kevésbé jó tulajdonságaidat, és ma reggel azt mondja neked mosolya mögül: Menni fog! Képes vagy rá! Hiszek benned, hát higgy te is Bennem, hogy ott leszek veled, és ma sikerülni fog! Felelős vagy a döntéseidért, nem hibáztathatsz mindig valaki mást azért, mert elbuktál. De én tudom, hogy ki vagy valójában. Én ismerlek, én látom benned a hőst. Hát légy az, akinek megalkottalak! És sose add alább!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia