Óvás a botránkoztatás ellen

"Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükség, hogy botránkozások essenek;de jaj annak, aki által a botránkozás esik" Máté 18,7

Amikor a mai reggeli dicséretet elolvastam, elkezdtem erősen gondolkodni azon, hogy mit is jelent igazán a BOTRÁNY?! A mai fogalma talán az, amit megtalálok az egyre nagyobb példányszámban megjelenő pletyka újságokban. Hírek, amelyek felkavarják az embert. Botrányos esetek, amelyek érdemes leírni, mert így jobban viszik a lapot. És az embereket érdekli a hírességek élete, ezért jobb ha minél részletesebben írnak róluk. Gyakran azért olvassuk, hogy szürke és monoton életünket legalább gondolatban megváltoztassuk egy kis időre...

Jézus is egy másfajta botrányról is beszél. Arról, amikor az életem rossz bizonyságot tesz az oly hangosan hirdetett elveimről. Amikor vallom Jézus követését, de valahol kisiklik a gyakorlatban. Jaj a világnak, mert rossz képet lát Istenről, de jaj nekem is, aki csak számmal követem őt.

A mai nap egy ilyen nap, amikor Jézus újra figyelmeztet, csak arról beszélj, amit élsz, és tetteid hangosabbak legyenek a te szádnál. Amikor a te hitedről kérdeznek, akkor mond el, hogy gyere és lásd. Nézd meg az életemet, és döntsd el, hogy te is akarod-e. Nos, ha így gondolkodunk, akkor háromszor meggondolunk mindent, amit teszünk. Ha valami botrányt keltő az életünkben, távolítsuk el azt, mert csak megfertőz minket.

Itt állsz Isten előtt ma reggel, és kérni szeretnél valamit. Kérjed őt, hogy vegye el azokat a botrányköveket az életedből, amik hátrányt jelentenek, és elvágják az másik embernek az Istenhez vezető útját. És ha megtetted, akkor figyeld magadat egész nap. Adja Isten, hogy a nap végén elmondhasd minden szerinted van Uram!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia