Szabadság és ígéret

Ha nem törvényed gyönyörködtetne, elpusztulnék nyomorúságomban.

A törvény szó nem valami vidám kifejezés. A legtöbbször különböző szabályok, kötelezettségek, vagy akár szankciók és büntetés is juthat róla eszünkbe. Isten ószövetségi népe számára azonban a törvény valami sokkal több volt.

Ők a Tóra szót használták, ha a törvényre akartak hivatkozni, amit mi Mózes öt könyveként ismerünk. De miről is szól ez az öt könyv?

A Tóra annak a története, hogyan választ ki Isten egy kicsi, elnyomott népet, és szabadítja fel őket rabszolgatartóik hatalma alól.

A Tóra annak a története, hogyan ad ennek a népnek egy egész országot, és az országnak olyan alkotmányt, amely valóban szem előtt tartja a polgárok, de még a föld, a környezet jogait is.

A Tóra annak a története, hogyan tart ki Isten az ígéretei mellett, még akkor is, ha követői hűtlenek és hálátlanok.

Ha erről az oldalról nézzük, egyből más értelmet nyer Isten törvénye. És ma is az ő hűsége, ígéretei és a róla szóló történetek, a vele megélt élményeink azok, amelyekben gyönyörködhetünk. Ez az a törvény, amibe kapaszkodhatunk, bármilyen nagy nyomorúságban találjuk magunkat, bármilyen nagy hegycsúcs áll előttünk akadályként.

Istennek ez a törvénye az, ami valódi békét adhat minden egyes percünkben.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás

Micsoda az ember?