Isten majd gondoskodik

Ábrahám azt mondta: Isten majd gondoskodik bárányról az áldozathoz, fiam. Így mentek tovább ketten együtt.

Hogy mennyire komoly a hit kérdése és milyen nehéz hinni, leginkább az mutatja meg, hogy egy-egy embert próbáló helyzetben hogyan viselkedünk. A Biblia lapjain van pár ilyen történet és most gondolkodjunk azok közül az egyik leghíresebbről: Izsák (majdnem) feláldozásáról.

Valamennyiünknek ismerős lehet a következő bibliavers: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál.” (Róm.8:28) Ábrahám története az egyik legnagyszerűbb példája ennek az igeversnek. Isten egy Ábrahám számára érthetetlen kérést fogalmazott meg, hiszen emberáldozatot kért, ami nem volt szokás abban a hitrendszerben. Eltudom képzelni, ahogy Ábrahám dörzsöli a fejét, hogy akkor mit is tegyen, hiszen Isten olyat kért, amit soha nem kérne… A kezdeti sokk után úgy döntött, hogy engedelmeskedik és ez sokkal többet jelentett, mint azt elsőre gondolnánk. Ábrahám engedelmessége egy olyan tudásra mutat rá, amelyet csak az Istennel való szoros kapcsolat által szerezhetett meg. Tudta, hogy Isten nem kérne ilyet, de ha mégis, akkor jó okkal tesz ilyet. Ebben az esetben az ok nem volt más, minthogy Ábrahám levizsgázzon egy olyan kurzusból, amelyet hívhatunk akár úgy is, hogy „Hogyan bízzunk Isten gondviselésében?”.

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál.” Tudtad, hogy az eredeti görögben lévő szó, amelyet úgy fordítunk, hogy a „javukra szolgál” azt is jelenti, hogy „együtt dolgozik”, „együtt halad”? Isten egy-egy nehéz helyzettel nem az önállóságunkat akarja nevelni, hanem a Vele való szorosabb kapcsolatunkat. Ábrahám története rávilágít arra, hogy a nehéz helyzetekben Isten tudására, az Ő előrelátására kell hagyatkozni, mert Ő előbb tud mindent és Ő az, aki a leginkább ismeri azokat a történéseket, amelyek segítik a fejlődésünket.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás