Mi a hit?

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.

Vannak, akik szeretik a definíciókat, és könnyen megtanulták őket (a legtöbbet akkor, amikor iskolába jártak), de sokan vannak olyanok is, akik nem szeretik az ilyen pontosan körülírt meghatározásokat, mert olyan szárazak, és nekik nem sokat mondanak. Ha a hitre gondolunk, mit jelent ez a definíció? Mire biztat minket? Mit mond, és mit nem?

Ha Pál apostol fent idézett mondatát definíciónak értelmezzük, akkor ha bízom valamiben, amire vágyom, hogy meg fog történni, akkor hiszek benne. Vagy, ha például Istenre gondolva nem csak úgy vélekedem, hogy ő valószínűleg létezik, hanem biztos vagyok benne, annak ellenére, hogy nem láttam őt (mondjuk úgy, mint Mózes), akkor hiszek benne.

Ha az első példát vesszük: az, hogy hiszek abban, hogy az a valami, amire vágyom, meg fog történni, akkor ezzel kötelezem Istent arra, hogy meg is tegye azt, amiben hiszek? Sokan gondolják így (Jézus szavaira hivatkozva, hogy: „Legyen néked a te hited szerint”), és sok csalódás származott már ebből a hitből. A mi hitünk azonban nem léptetheti Istent, csak felhatalmazhatja arra, hogy cselekedjen, ha akar.

Vagy a második példa szerint: ha teljes bizonyossággal tudom, hogy Isten létezik (még ha nem is láttam őt), ez azt jelenti, hogy igazi hívő vagyok? Nem biztos! Keressük csak meg a Bibliánkban Jakab levele 2:19-et!

Pál szerint „A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.” Ez a hit azonban akkor igazi, akkor válik (engem és akár másokat is) megmentő hatalommá az életemben, ha ennek a hitnek a következtében Isten tulajdonságai és lénye egyre inkább láthatóvá válik bennem és rajtam keresztül.

A hitemnek csak akkor van értelme.
 
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás