És

Mert óvakodni akarunk attól, hogy valaki megrágalmazzon minket szolgálatunknak eme bőséges eredménye miatt: mert gondunk van a tisztességre nemcsak az Úr előtt, hanem az emberek előtt is.

Egy dunántúli falusi gyülekezet lelkésze voltam évekkel ezelőtt. A közösség minden évben karácsony tájékán rendezett egy jótékonysági hangversenyt, amire a főszervezőnk rendszerint olyan célt keresett, amihez a falu lakossága is könnyen tudott kapcsolódni. Az esemény meghirdetésekor és a lebonyolításkor is nagyon figyeltünk arra, hogy a célt mindig világosan fogalmazzuk meg, hogy tudja az adakozó, mire ad, és hogy az adomány végül eljusson rendeltetési helyére.

Különleges élmény volt megtapasztalni azt az összefogást, ahogy a falu megmozdult ilyenkor, és egy emberként tett a közös célért, leggyakrabban egy helyi család megsegítéséért. És hidd el, nem milliomosok ültek a sorok között, a legtöbben nyugdíjasok voltak vagy családos emberek, egyszerű, hétköznapi polgárok, akik megosztották, amijük volt.

A fenti ige is egy adakozás történetéből származó részlet, de a benne lévő iránymutatás nemcsak a pénzügyekre, hanem az élet oly sok más területére is alkalmazható. Egyenesség, becsületesség Isten és az embertársaink felé. Nem „vagy-vagy”, hanem „és”.

Hiszen hogyan tisztelhetjük meg Istent, hogyan cselekedhetünk vele becsületesen, ha egymásnak közben kárt okozunk? Hogyan mondhatjuk azt, hogy szeretjük a Mindenhatót, ha közben megsebezzük egymást? Hogyan mondhatjuk, hogy fontos nekünk Jézus, ha nem töltünk minőségi időt a szeretteinkkel?

A Megváltó tanításaiban Isten és a felebarát iránti szeretet elválaszthatatlan. Legyen ez így a mi életünkben is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás