Isteni segítség

Tenyerét megnyitja a nincstelen előtt, kezét nyújtja a szegénynek.

„Segíts magadon és az Isten megsegít.”- bizonyára valamennyien hallottuk már ezt a mondást. Ez a mondat azonban számomra csöppet sem kielégítő, sőt….egyre több kérdést vet fel.

Hiszem és vallom, hogy a segítségnyújtás az egyik legnagyszerűbb dolog, amit tehetünk másokért és egyben önmagunkért is. Miért alkotta volna meg Isten a segítségadás lehetőségét és miért adott volna segítségkérésre alkalmas szavakat, ha azok ne lennének fontosak? A segítségkérés fontos önismereti lépés, hiszen ha képesek vagyunk legyőzni önmagunkat és beismerni, hogy bizonyos helyzetekben vagy kérdésekben segítségre van szükségünk, akkor erősebbek vagyunk, mint a Föld lakosságának nagyobb része. Abban a pillanatban, hogy felvállaljuk, valamiben segítségre van szükségünk olyan lépést tettünk, amely segíti az előremenetelünket.
De mi van a segítségadással? Vajon az is olyan nehéz? Jó az nekem, ha segítek valaki másnak?

Úgy fogalmaz a Példabeszédek könyve, ami a bölcsességirodalom egyik fő része, mintha a segítségadás teljesen természetes cselekedet lenne, mintha az, hogy segítünk a nincstelennek és kezet nyújtunk a bajba jutottnak a világ legtermészetesebb dolga lenne. Valóban annak kellene lennie. Milyen kár, hogy egyre ritkábban az…

Segítséget nyújtani valakinek, aki szólt, hogy szüksége van rá, emberséges dolog. Oda menni, felemelni, támogatni, bátorítani a legnagyszerűbb dolog, amit emberként tehetünk. Segíteni valakinek, aki láthatóan rászorul, de nem szól, ajándék. Neked is és neki is. Segíteni valakinek, aki látszólag rendben van, de érzed, hogy mégsem kerek a kép és mellé állsz, mint barát, az már-már ember feletti.

A Biblia megannyi példával áll előttünk, hogy mindenki, aki az utunkba kerül többet ad nekünk, mint azt gondolnánk. Többet ad az emberségről, önmagunkról, a segítségadás öröméről és nem utolsó sorban Istenről. Hiszen, ki adná a legnagyobb segítséget, ha nem maga a Teremtő?

Áldott napot!
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet