Túl minden határon

„Ekkor így szóltak hozzá tanítványai: Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példázatot mondasz. Most már tudjuk, hogy mindent tudsz, és nincs szükséged arra, hogy valaki megkérdezzen téged: ezért hisszük, hogy Istentől jöttél. Jézus így válaszolt: Most hiszitek? Íme, eljön az óra, sőt már el is jött, amikor elszéledtek, mindenki a maga otthonába, és engem egyedül hagytok: de én mégsem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.”

János evangéliuma 16:29-33

Az utolsó vacsora egy hatalmas érzelmi hullámvasút lehetett a tanítványok számára. Megélték, ahogy Jézus, a Mester, akit a Messiásnak hittek, lehajolt, és megmosta a lábukat, mind a 12 párt. Aztán elkezdett búcsúzkodni, és olyan dolgokról beszélt, mint a szeretet, Péter tagadása, az Atya háza, elválás, szomorúság, újra találkozás, öröm, de aztán arról is, hogy ő elmegy az Atyához, viszont küld valaki mást – a Szentlelket. Ki érti mindezt?

Jött egy pillanat, amikor úgy gondolták a tanítványok, hogy most valami megvan, most fel tudják fogni, el tudják hinni. De Jézus válasza leforrázta őket. Előrevetítette nekik, hogy már csak egy kis idő, és végképp semmit sem fognak érteni, elhagyják őt. Mind. Elfutnak, hazamannek, és a Mester egyedül marad.

És most kapaszkodj meg, Kedves Olvasó! Azt mondta Jézus, hogy békességük legyen. Minden rendben lesz. Nem szidta le őket előre azért, amit félelmükben tesznek majd, hanem azt mondta, legyen békességetek.

Ami velem történik, nem a ti hibátok. Nem miattatok, hanem értetek halok meg. Nem miattatok, a ti gyengeségetek, pillanatnyi félelmetek miatt fognak el, kínoznak meg és feszítenek keresztre. Nem ti rontottátok el a tökéletes tervet. Hanem ez volt a tervem, hogy meghalok értetek.

Hát legyen békességetek! Az a békesség, amit a véremmel szerzek meg. A békesség, hogy én lefizettem értetek az árat, így újra utatok van az Atyához, és helyreállhat az, ami az Édenben elveszett.

Ez az Isten túl van minden határon. Ez az Isten győzött a Golgotán. Ez az Isten elfogad és szeret téged úgy, ahogy vagy. Ez az Isten ma neked is ugyanezt mondja, Kedves Olvasó: Legyen békességed! Békesség a Vele való kapcsolatban. Mert vannak dolgok, amik felett nincs hatalmunk. Amit nem mi rontunk el, amik megtörténnek, mert megtörténnek. És nála az sem baj, ha félünk, ha félelmünkben rossz döntést hozunk. Mert Ő velünk van, hogy a félelem helyébe békességet hozzon.

A Jó győzött akkor. És a Jó győzni fog a történet végén is. A Te életedben is. Hát legyen békességed!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima