Egészen idáig

„Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpá és Sén között, és elnevezte Eben-Háézernek, mert ezt mondta: Az Úr segített el bennünket egészen idáig!”

Sámuel első könyve 7:12

Hosszú út áll mögöttünk, és a jövő csupa kérdőjel, de egészen idáig elhozott minket. Ki Egyiptomból, végig a pusztán a negyvenévnyi bolyongásban, aztán haza Kánaánba. Volt, hogy örömmel imádtuk Őt, volt, hogy azt kértük, inkább ne beszéljen közvetlenül hozzánk, bőven elég lesz nekünk Mózest hallgatni. Volt, hogy értettük, mit kér, és még hasonlóan is vélekedtünk a kérdésről, de megesett, hogy homlokegyenest ellenkezőképp láttuk a dolgokat.

Hibáztunk is. Nem egyszer. Hoztunk őrülten rossz döntéseket, bántottuk egymást és bántottuk Őt. Hátat fordítottunk neki, alkottunk saját istent, és megtapasztaltuk, milyen, amikor kezei már nem védenek minket.

Népek telepedtek ránk, míg végül Hozzá kiáltottunk, hiszen rájöttünk, hogy béresként is ezerszer jobb sorunk van az Ő házánál, mint akárki másnál kerek e világon. Ő pedig kész volt a szabadításra, az újrakezdésre.

Kanyargós, újratervezős, bolyongós út áll mögöttünk, de egyedül Neki köszönhetjük, hogy eljutottunk idáig. Mert sosem mondott le rólunk. Ő volt a csoda, a támasz, az állandó útitárs. Ő volt, aki segített, és az is, aki velünk szenvedett. Miatta vagyunk itt, hát emlékeztessen a múltra minket ez a kő, és fakadjon áldás, erő ebből az emlékből! – És felállította Sámuel a követ.

Talán nem kellenek nagy szavak nekünk sem év végére. Nem kellenek fogadkozások, amiket aztán úgysem tartunk meg, nem kell idealizálni vagy átírni a múltat, csak megállni, és felismerni, hogy Isten velünk jött. Ő hozott el idáig, és jön velünk tovább.

Legyen áldott új éved, Kedves Olvasó!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima