A világ leghatalmasabb vezetője

Uram, őseink Istene! Te vagy az Isten az égben, és te uralkodsz a népek minden királyságán! A te kezedben van az erő és a hatalom, és senki sem állhat meg veled szemben.

Jósafát jó király volt, a Biblia Dávidhoz hasonlítja, aki – ha lehet ilyet mondani – az izraeli királyok non plus ultrájaként van számontartva. Nem csak gazdasági sikereket ért el az országban, de sikerrel vezette vissza a népét Istenhez is. Egy ilyen vezető igazán megérdemelné a támogatást – nem csak a népét, de Istenét is – ám a mai szakaszunk előzményeiben láthatjuk: vele sem ez történt. Sőt, ötszáz éves problémák, olyanok, melyekhez neki semmi köze nem volt, nehezítik az életét.

A moábi, ammóni és menúi nemzetek hadserege, egymással összefogva délről megkerülte a Holt-Tengert, már annak nyugati oldalán, Én-Gediben táboroznak, kb 25-30 km-re Jeruzsálemtől. Harcra készen, felfegyverkezve várják a parancsot. Ezek azok a nemzetek, melyekkel kapcsolatban 550 évvel korábban Isten azt a parancsot adta az Ígéret Földjére bevonuló népnek, hogy semmi esetre se támadják meg őket. (Mózes ötödik könyve 2:9) 550 évvel később, ezen a sorsdöntő napon Jósafátnak kell megküzdeni ezzel a kezeletlen problémával.

Lehet, hogy te is vezető vagy. Legjobb tudásod szerint igazgatod a rád bízottakat. Mindenkinél jobban tudod, hogy emberekkel foglalkozni a legnehezebb. Lehet, hogy bárhogy is igyekszel, újra meg újra olyan nehézségekkel találkozol, amik tőled függetlenül keletkeztek – lehet, hogy nem 550 éve, de mondjuk egy korábbi vezető rossz döntéseinek következményeiként. Lehet, hogy úgy érzed, összecsapnak fejed felett a hullámok. Ha így van, jó társaságban vagy: Mózes, Dávid, Jósafát, Jézus és sok más vérbeli vezető társaságában, akik szintén kerültek hasonló helyzetbe.

Kövesd a példájukat: ők mind a világmindenség leghatalmasabb vezetőjétől kértek segítséget.

(Hogy mi lett az eredménye, olvasd el A krónikák második könyve 20. fejezetének folytatásában!)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima