Miben van a legnagyobb erő?


„János így válaszolt mindenkinek: Én vízzel keresztellek titeket, de eljön az, aki erősebb nálam, és én arra sem vagyok méltó, hogy saruja szíját megoldjam: Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket.”

Lukács evangéliuma 3.fejezet 16.vers

"A szónak ereje van, az írásnak hatalma, a csendnek bölcsessége." …a tettek pedig változást hoznak. Így egészíteném ki ezt a nagyszerű mondást a fenti bibliai szakasz értelmében. Beletelt egy kis időbe, ameddig megértettem, hogy Keresztelő János mire is akart utalni ezzel a mondattal, amellyel tulajdonképpen felvezette Jézus Krisztust és mindazt, amit Ő tehet az emberekért.

A Biblia tele van olyan szakaszokkal, amelyek tartalmukban sokkal mélyebbek, mint azt első olvasatra gondolnánk. Érdemes áttanulmányozni a fenti vers teljes szakaszát, mert azontúl, hogy János felhívja Jézusra a figyelmet, egy nagyon fontos dolgot is megemlít. Az emberek körbevették és figyelték tanítását, megakartak keresztelkedni, János viszont emlékeztette őket, hogy a keresztségnél több kell. Ekkor a sokaság néhány tagja a következő kérdést tette fel neki: „Akkor hát mit tegyünk?” (3:10)

János nem jött zavarba és nem beszélt össze-vissza, ahogy néha mi szoktunk, ha valaki megkérdezi, hogy „Hát de akkor mit csináljak?”, hanem nemes egyszerűséggel vázolta a teendőket, mindenkinek szintjéhez, rangjához és helyzetéhez mérten. Az emberekben jogosan merült fel a kérdés, hogy vajon nem János-e az a Megváltó, akire vártak, ő viszont felvilágosította a hallgatóságot, hogy bár ő is tesz dolgokat és tanítja őket, de közel sem úgy, ahogy majd Jézus fogja. Ugyanis Jézus nem csak egyszerűen vízzel fogja őket megkeresztelni és így szövetségre emelni magával, hanem egy nagyobb, isteni erővel, amely a Szentlélek. Jézus lesz a tettek embere, aki nem csak szavával teremt vagy épp a homokba írt bűnöket eltörli, hanem meghallgatja az elesetteket és erőt ad ahhoz, hogy az élet egy jobb irányba folyjon tovább, amikor Vele szövetségre lépünk.

János ma arra bátorít bennünket ebben a szakaszban, hogy cselekedjünk úgy, mint akik szövetségesei Jézusnak. Szavainkkal bátorítsunk másokat, írott gondolataink erőt sugározzanak és a csend a legnagyobb béke legyen, amellyel mások lelkén segíthetünk.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet