Szeretetben maradni


Ha valaki vallja, hogy Jézus Isten Fia, abban megmarad Isten, ő pedig Istenben; és mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.

A ma terítékre kerülő két vers szorosan összefüggő gondolatmenetet alkot, és három részre osztható. Az első és harmadik részt ("Ha valaki vallja, hogy Jézus Isten Fia, abban megmarad Isten, ő pedig Istenben; ... Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.") összeköti egy második, ami talán még a másik kettőnél is fontosabb ("és mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket")

Egy keresztény szerző szerint a legtöbb vallás arra épül, hogy a törvény maradéktalan betartásával, a jó cselekedetekkel, a titkos igazság megismerésével, tehát valami elvégzésével méltóvá válhatsz az örök életre (vagy bizonyos esetben az örök elmúlásra, már ha ez a cél). A szerző szerint ezek alól a vallások alól csupán a kereszténység a kivétel, hiszen ez az egyetlen, amely nem azt mondja meg, hogy mit kell tenned, hanem hogy Isten mit tett azért, hogy üdvözülj.

Megismerted-e már és hiszed-e azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket? Mikor János apostol arról beszél, hogy Isten azokban marad meg, akik "vallják", hogy Jézus Isten fia, akkor nem csupán valamiféle intellektuális hitvallásra gondol. Nem arról van szó, hogy az úton járva-kelve kiabáljuk, hogy mindenkinek el kellene fogadnia Jézus Krisztust, mert mi már megtettük. Az igazi, élő és ható hitvallás valódisága pont abban mutatkozik meg, amikor a hívő megismeri az Isten szeretetét, és hagyja, hogy Isten "megmaradjon benne".

Isten pedig nem marad meg olyan emberben, akiből nem áradnak az élő vizek — pont ő lesz az, aki a áramlást táplálja. Így hát János nem szavakról beszél, hanem megélt, átélt kereszténységről: amikor a szeretet szabaddá tesz bennünket másokat is szeretni. A szeretet köti össze a mai szakaszunk két végét, a szeretet köti össze Istent és az embert és a szeretet köt össze bennünket mindannyiunkat.

Aki pedig megmarad Istenben, az megmarad a szeretetben, és a szeretet megmarad őbenne.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet