Mennyi az „elég”?


…Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az Úr? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét!

Példabeszédek 30. fejezet 8-9. vers

Se szegénységet, se gazdagságot? Az első felét még értjük, na de hát ki ne szeretne gazdag lenni? Ez a kérés furcsán hangzik egy olyan korban, amikor mindig több kell ahhoz, hogy megelégedjünk. De mennyi kell ahhoz, hogy valóban elégedettek lehessünk? Mennyi az elég?

Nagyjából húsz évvel ezelőtt megismerkedtem valakivel, aki az első néhány beszélgetésünkön be akart szervezni egy MLM cégbe. Lelkesen beszélt arról, hogy milyen jó a rendszer, milyen jók a termékek, mennyire szükségük van ezekre az embereknek; sőt, ha belépek a hálózatba, akkor meggazdagodhatok, gondtalanul élhetek, boldog lehetek, és mennyi jót tehetek majd a sok pénzzel! Azt válaszoltam, hogy igaza van, nem rossz, ha az embernek van pénze, de vannak ennél fontosabb dolgok is. Ez után beszéltem neki arról, hogy mennyire megváltoztatta az életemet, amikor megismerkedtem Krisztussal, és hogy számomra ő, és az, hogy úgy éljek, ahogy ő példát adott erre, az sokkal fontosabb minden pénznél. A barátom, aki ajánlott neki, korábban szintén elmondta a hasonló meggyőződését, de ekkor még úgy tűnt, hogy nem sok ért célba abból, amit tőlünk hallott.

Aztán történt valami, ami akkora megrázkódtatást jelentett ennek az ismerősömnek, hogy az idegrendszere nem bírta a terhelést, és a pszichiátrián kötött ki. Miután kicsit rendbe jött és haza engedték, megkeresett minket. Érdekelni kezdte Jézus, meg amit róla mondtunk neki. Megbarátkoztunk, sokat találkoztunk, és megváltozott a gondolkodása. Azután ő is döntött, már nem a pénz, hanem Jézus mellett.

Évek óta napi hét órában betanított munkát végez, és kap egy keveset a csökkent munkaképessége miatt. Havi jövedelme a minimum alatt van, de ebből nemcsak megél, hanem nála elesettebb embereknek is segít. Évente több, mint egy havi jövedelmét ilyen célra használja fel!!! Rendszeresen beszélgetünk, és amikor szóba kerülnek a régi idők, elmondja, hogy mennyire örül, hogy akkor nem jött össze neki az az üzlet, és nem gazdagodott meg, mert emiatt teljesen más, egy sokkal jobb irányt vett az élete, és rátalált arra, ami (Aki) igazán számít.

Mennyi tehát az elég, ami sem nem sok, sem nem kevés? Annyi, ami mellett Isten lehet vagy maradhat az első az életünkben.

Neked mennyid van?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet