Élőlény vagy félőlény?


„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben.” 

János apostol, a „szeretet apostola” lépésről lépésre vezeti a gondolatainkat a szeretettel kapcsolatban. Kijelenti, hogy a szeretet Istentől van, hiszen Isten a szeretet (l. 1János 4.7-8). Világossá teszi, hogy a szeretet lényege abban ragadható meg, amit Isten tett akkor, amikor elküldte egyszülött Fiát a Földre és Krisztus meghalt a kereszten (l. 1János 4.9-10, 14). Miután megismertük és hittel megragadtuk Isten önfeláldozó szeretetét, miután átéltük, megmártóztunk (ha úgy tetszik, lubickolunk) ebben a szeretetben, akkor ennek a gyümölcse, hogy szabaddá válunk a félelemtől (l. 1János 4.17-18). Szabaddá válunk attól a félelemtől, amelyet a kárhoztatás, az ítélet táplál a lelkünkben. Szabadok vagyunk attól a félelemtől, hogy Isten elhagy minket, vagy elfordul tőlünk, nem segít rajtunk (vö. Róma 8.31-39). Szabaddá válunk a bűn megkötöző hatalmától, amely a félelmen keresztül tartott távol Istentől. 

„Félelem nincs a szeretetben…” (1János 4.18) Milyen lenne félelem nélkül élni? El tudod képzelni? Nem félni a vádolástól, hibáztatástól, mert megbocsátást nyertél. Nem félni a jövőtől, a változó körülményektől, az emberektől, a kiszolgáltatott élethelyzetektől, mert Isten veled van. Milyen lenne így élni? El tudod képzelni az életedet a félelmeid és félelmeidből fakadó kényszeres cselekedeteid nélkül? Vágysz ilyen életre? Valami olyan örömteli élet képe sejlik fel, amely hihetetlen távlatokat nyit meg!

Mit tegyél, ha a szívedben mégis ott találod a félelmet? A válasz egyszerű: nyisd meg a szíved Isten szeretete előtt, hiszen a teljes szeretet kiűzi a félelemet! Ne engedd, hogy a félelem markában tartson és megbénítson! Szemléld annak szeretetét, aki maga a szeretet! Elmélkedj rajta! Ízlelgesd, merülj el benne, engedd meg neki, hogy megéreztesse veled: Ő szeret téged! S egyszer csak enged a félelem hideg, jeges szorítása a lelkedben, s szabaddá válsz tőle. Isten szeretete pedig rabul ejt és átalakít.

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima