Van, aki nem hagy magadra


„Magasztallak, Uram, mert megmentettél. Nem engedted, hogy ellenségeim örüljenek bajomon. Uram, Istenem, hozzád kiáltottam, és meggyógyítottál engem. Uram, kihoztál engem a holtak hazájából, életben tartottál, nem roskadtam a sírba. Zengjetek az Úrnak, ti, hívei, magasztaljátok szent nevét!”

Zsoltárok könyve 30:2-5

Néhány hete olvastam dr. Edith Eva Eger holokauszttúlélő A döntés című könyvét. Edith 16 éves volt, amikor szüleivel és egyik nővérével együtt először gettóba kényszerítették lakóhelyükön, Kassán, majd pedig Auschwitzba deportálták őket. A könyv mélységesen megrázott, ugyanakkor hatalmas reményt is adott. A fiatal zsidó lány története teljesen magába szippantott, elvitt az elképzelhetetlen borzalmakba, én is kapaszkodtam édesanyja egyik utolsó tanácsába: „Csak arra emlékezz: senki sem veheti el tőled azt, amit a fejedbe raksz.” Őriztem a reményt, ahogy ő a haláltáborban megfogalmazta magának: „Ha ma életben maradok, holnapra szabad leszek”. Egy vele készült interjúban (On the Spot műsor) elmondta azt is, hogy a lágerben (is) minden nap beszélt Istenhez.

Edith őszintén írt arról, hogyan próbálta eltemetni magában a borzalmakat, hogyan burkolózott évtizedeken keresztül hallgatásba, hogyan próbálta meg ez a mérhetetlen teher a házasságukat, és hogyan dolgoztak azért, hogy mégis együtt éljék le az életüket. Beszélt gyógyulásának hosszú és fájdalmas útjáról, arról, amikor megbocsátott Hitlernek, és amikor önmagának is meg kellett bocsátania. Dr. Edith Eva Eger ma 94 éves, még mindig praktizáló pszichológus, aki emberek ezreinek segít az előadásaival, könyveivel, vagy személyes terápiával abban, hogy szabadok lehessenek. „Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.” (dr. Eger)

A Biblia sem beszél fájdalommentes életről, de döntésről annál inkább. A zsoltáros bajokat említ, ellenségeket, betegséget, holtak hazáját. Akik Istent választják, nem lesz részük gondtalanságban. „Sok baj éri az igazat, de valamennyiből kimenti az Úr.” (Zsolt 34:20) Voltak és lesznek is bajok, nehézségek, tragédiák mindannyiunk életében, de Isten soha nem hagy minket magunkra ezekben, ha mi is mellette döntünk. Ő velünk szenved, velünk él túl. Van, hogy látványos csoda történik, de van, hogy csak egyik lépést kell tennünk a másik után meg-megremegő lábakon.

Isten a ma reggeli igével reményt szeretne adni neked, és hívni az Ő közelségébe. Ne add fel, hisz Ő sem adta fel veled kapcsolatban! Melletted van életed legmélyebb tragédiáiban és legnagyobb örömeiben egyaránt. Nem kell egyedül végigcsinálnod, Ő meg fog tartani. „Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.” (1Kor 10:13)

Hát emeld fel a fejedet, és ne veszítsd el a reményt! Dönts Isten mellett, és figyeld Őt, ahogy cselekszik életedben! És döntsd el, hogy nem adod fel! Bízz Benne, Ő kitart melletted!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet