Józanok legyetek!


 „Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szertejár, keresvén, kit elnyeljen.” 

(Péter apostol első levele 5. fejezet 8. vers) 


Hangulatingadozás, ingerlékenység, fejfájás, hányinger, aluszékonyság, egyensúlyzavar, ügyetlenség, a mozgáskoordináció és a tájékozódás elvesztése, hallucinálás, a tudatos és a tudatalatti összekeveredése, emlékezetkiesés, társadalmi normák áthágása, bűnözés – és még hosszan lehetne sorolni a részegség negatív fizikai, lelki és szociális hatásait és következményeit.

S mielőtt azt mondanád; - Engem ez nem érint, mert én nem fogyasztok alkoholt! – hadd mondjak egy a tudomány és a Biblia által is alátámasztott tényt; A részegség fentebb sorolt tünetei bizonyos élelmiszerek, fűszerek fogyasztásával vagy az alapvető fizikai, mentális és szociális szükségletek elhanyagolásával, úgy, mint koplalás, alvásmegvonás, emberi kapcsolatoktól és a társadalomtól való tudatos elzárkózás és más egyéb szélsőséges vallásgyakorlással is előidézhető.

S hogyan lehetsz és maradhatsz józan?

1.   Fogadd el Isten megmentő szeretetét!

Ne azon gondolkozz, hogy mit tettél rosszul, vagy, hogy mit mulasztottál el. Ne önmagadon és a bűneiden elmélkedj, hanem azon, amit Jézus tett és tesz mai is érted! „mint józanok, tökéletesen reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet a Jézus Krisztus hoz néktek, mikor megjelen.” (1Pét.1:13) 

2.   Élj Isten megmentő szeretetének elvei szerint!

Ha szeretnél Jézushoz hasonló lenni, nem elég az elmélet, tedd azt és úgy, amit Ő tett. Gyakorold, amit olvasol! „többé ne embereknek kívánságai, hanem Isten akarata szerint éljétek a testben hátralevő időt.” „legyetek mértékletesek és józanok, hogy imádkozhassatok.” (1Pét.4:2,7)

3.   Közvetítsd Isten megmentő szeretetét mások felé!

Az apostol által idézett oroszlántól az van a legnagyobb veszélyben, aki elszakad, aki elmarad a nyájtól. Ahogy Jézus azért jött, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett, úgy ebben is Ő legyen számodra a példa; Szolgálj! „Kiki amint kegyelmi ajándékot kapott, úgy sáfárkodjatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai” (1Pét.4:10)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet