Meghallgatja kéréseinket az Úr

 


"Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogyha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket."

János első levele, 5. fejezet, 14. vers


Mindenféle kapcsolat - legyen az emberek közötti, de az Isten és ember közötti is -  alapja a bizalom. E nélkül nincs meghitt közösség. Ugyanakkor ma igencsak híjával vagyunk ennek. Bauer Barbara, magyar írónő írja a következőket: "Hit és bizalom. Mindig azt gondoltam, ez hiányzik az emberekből, de ha van is bennük, mellette ott a félelem. Az egyik kioltja a másikat, mint víz a tüzet, mint a kiáltás a csendet." Szomorú ezeket a szavakat olvasni, mert az látszik, hogy a félelem világába élünk. A félelem leginkább a bizalomvesztés miatt jelenik meg az életünkben, ami rendszerint a rossz tapasztalatok miatt alakul ki bennünk. Csalódunk a másikban, ezért nem hiszünk többé neki. Félünk kapcsolatban maradni, félünk, hogy visszaélés áldozatává válunk. Ezért nagyon nehéz új kapcsolatokat kialakítani, nehéz őszintének lenni. Mindez az Istennel való kapcsolat kialakításában is akadályoz bennünket.

Vannak, akik azt gondolják, hogy Isten kötelessége minden ima meghallgatása és amikor ezt nem tapasztalják meg, lemondanak a kapcsolatról, vagy sértődötten meg is szakítják azt. Ez azonban téves és balga cselekedet. Az Istennel való mély őszinte kapcsolat is a kölcsönösségen múlik. Ahogy az emberekkel, úgy Istennel is lépésről lépésre kell kialítanunk azt. Az elmélyülés a folyamatos megtapasztaláson, megismerésen múlik. Azzal a különbséggel, hogy Istenben nem csalódhatunk, ha megismerjük Őt.

János apostol szerint a legjobb tapasztalatokat úgy szerezhetjük Teremtőnkkel, ha kéréseinket az Ő megismerésére tudjuk alapozni. Vagyis azt kérjük tőle, amiről tudjuk, hogy azzal egyetért. Ez nem azt jelenti, hogy ki vagyunk szolgáltatva neki. Isten nem egy olyan isten, ki kénye kedve szerint bánik velünk, hanem olyan, Aki a legjobbat biztosítja számunkra. Ezért kezdi János azzal a 13. versben, hogy ti "akik hisztek Isten Fia nevében (vagyis Jézus Krisztusban, mint Megváltóban) tudjátok: örök életetek van." Épp ezért Isten akarata mindenkor a mi javunkat szolgálja. Vagyis megismerni az Ő akaratát azt jelenti, hogy megismerjük, megértjük mi a legjobb nekünk. Megértjük, mit is érdemes valójában kérni Tőle.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet