A halálba kívánt fügefa


“Jézus így válaszolt nekik: Higgyetek Istenben! Bizony mondom nektek, hogy aki azt mondja ennek a hegynek: Emelkedjél fel, és vesd magad a tengerbe! – és nem kételkedik szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, az megtörténik, annak megadatik az.”


A mesék legtöbbjében a kívánságok valamilyen csodálatos körülménynek köszönhetően teljesülnek. A horgásznak ott az aranyhal. Hamupipőkének a tündér keresztanya. Dorothy-nak Óz. Aladdinnak a csodalámpa. Minden mesében megjelenik valami hatalom, ami képes teljesíteni a főhős minden vágyát így vagy úgy. Amikor olvassuk ezeket a gyerekmeséket, mind arra gondolunk, hogy bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet. Milyen jó lenne, ha az ölünkbe hullana a lámpás, amit csak meg kell dörzsölni, és hipp-hopp, három kívánsággal később az életünk csodálatossá válik.

Amikor Jézus a tanítványokkal utazik, meglát egy fügefát, és mivel megéhezik, odamegy, hogy egyen belőle, de azon nincs termés, így megátkozza. Mondjuk nem is volt ideje a termésnek. Aztán megtisztítja a templomot a kereskedőktől, és ismét útra kel. Elmegy a tanítványokkal a fügefa mellett, ami kiszárad mire odaértek. Ezt megdöbbenve látják a tanítványok, mire Jézus elmondja a fent olvasható tanítást.

Mit jelent ez? Több dolgot is lehet belőle tanulni:

- Ha kívánsz, azt hittel tedd! Persze vannak súlytalan kívánságok. Lehet úgy kérni, hogy annak nincs tétje. Tudunk olyant kérni, hogy lényegtelen, hogy mi történik. Kérj hittel! Kérj úgy, hogy tudd, hogy teljesedik! 
- Vigyázz mit kívánsz! Jézus megátkoz egy fát, mikor nincs rajta termés, pedig nem is kell még teremjen, és az kiszárad. Vigyázz mit kívánsz!

Kérj hittel és felelősséggel, mert Isten meghallgatja!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet