Merj nagyot álmodni!


“Akkor megszáll téged is az Úr lelke, velük együtt prófétai révületbe esel majd, és más emberré leszel.”


Sámuel első könyve 10. fejezet 6. vers



Gyermekként sokat álmodozunk arról, hogy mik szeretnénk lenni, ha nagyok leszünk. Tűzoltó, fodrász, rendőr, színésznő, zenész… De ahogy felnövünk, egyre inkább megismerjük saját képességeinket, lehetőségeinket, korlátainkat, és úgy érezzük, bizonyos ajtók bezárulnak előttünk. Álmaink, elképzeléseink egyre földhözragadtabbak lesznek, míg végül elfelejtünk álmodni is.


Te hiszel a változásban? Most elsősorban nem a körülmények állandó változására gondolok, hanem a személyes változásra, a lehetőségek, a képességek fejlődésére. Ha egy hozzád közel álló barátra, családtagra tekintesz, látod benne a változás lehetőségét? Látod benne azt a személyt, akivé válhat? Vagy a rendszeresen megismételt szokásait, jellegzetességeit, korlátait veszed észre? 


És ha a tükörbe nézel, kit látsz? Egy olyan személyt, akiben vannak lehetőségek, aki nagy dolgokat érhet el? Vagy valakit, akinek egyszer nagy álmai voltak, de az élet, a jellem- és személyiségbeli korlátok lehetetlenné tették ezeknek a céloknak az elérését?


Saul, Izráel első királya sem gondolta volna, hogy valaha uralkodó lesz belőle. Gyermekkorában talán még álmodozott arról, hogy nagy harcos, ismert hős lesz, de a valóság bezárta ezeket az ajtókat. Izráel legkisebb törzsének legkisebb nemzetségéből származott, és talán bizonyos képességek, adottságok is hiányoztak ahhoz, hogy ő valaha is elérje ezt a célt. Az Úr mégis őt választotta ki, és képessé is tette őt erre a feladatra. Amikor Saul egy csapat révületben lévő prófétával találkozott, az Úr lelke leszállt rá, és a csapattal együtt prófétált. Saul nem volt próféta, de Isten Szentlelkének erejével más emberré lett. Képessé vált arra, amire korábban nem volt, és ez volt a jele annak, hogy a Lélek teszi őt képessé arra a feladatra is, amire elhívta.


Hiszed, hogy ha Isten elhív valamire, akkor képes megadni az ahhoz szükséges képességeket is? Mi az, amit mindig is tenni szerettél volna másokért vagy Istenért, de úgy érzed, nincsenek meg hozzá az adottságaid? Kérd Istent, és ha ő jónak látja, Szentlelke által képessé tesz rá, és az ő erejéből te is más emberré lehetsz!


Merj nagyot álmodni, mert Isten csak arra vár, hogy kitöltse rád Szentlelkét!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia