Istennek gondja van a vezetőkre


"Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok."


Jézus rögtön a szolgálatának elején maga mellé veszi azt a tizenkét személyt, akivel a következő három és fél évben éjjel-nappal együtt lesz. Olyanokat, akiket alkalmasnak lát vezetőnek, lelkigondozónak, és nem utolsó sorban Isten országa első földi képviselőinek, nagyköveteinek. Ők lesznek az apostolok, és közülük is az első Simon Péter, a halász, akinek Jézus a megváltozott identitás mellett új munkacélt is ad: mostantól emberek halászává válik. Akkor, a Genezáreti tó közepén halászva Péter még nem értette, mit is vállal magára, mikor bólint az új küldetésre, csak azt tudta, hogy ezt mindennél jobban akarja.

Most, évtizedekkel később, mikor keresztények egy csoportjának levelet ír, már pontosan tudja, mit is jelent apostolnak, presbiternek, vezetőnek lenni. Emberek tucatjai várják az útmutatását, hiszen mindig is ő volt az egyik legdinamikusabb apostol, legalábbis ő volt az első, aki kinyilvánította a véleményét a dolgokról — és egy vezetőnek ez is fontos feladata. Most, mikor már a stafétabot a hittestvérek kezében van, tanácsokkal látja el a vezetőtársait, a gyülekezet pásztorait, a presbitereket.

Egy jó pásztor legfőbb kérdése nem az, hogy "Hogyan lehetnék jó pásztor?" — írja N.T. Wright a mai szakaszon elmélkedve — hanem az, hogy "Hogyan vezethetem jól a rám bízott nyájat?" A vezetés nem létezik vákuumban, hiszen emberekkel dolgozni emberek nélkül lehetetlen. Így hát a legjobb vezető első számú ismérve az a Jézustól tanult alázat, amivel a nyája felé viseltetik. Példaképként állni a rábízottak élén, úgy, mint akik a "főpásztort" képviselik az emberek között.

"A vezetők élete viszont nem csak játék és mese, mondhatnánk," hiszen ha valaki töltött már be gyülekezeti tisztséget akár csak egy napig is, az tudja, hogy erről írni könnyebb, mint megélni. A nehézségekkel (és a nehéz emberekkel) szemben alázatosnak maradni nem egyszerű dolog. És hogy ilyenkor mi a teendő?

"Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok."

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet