Odaát


...és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.


"Odaát." 

Ahány ember, annyiféle elképzelés kering arról, hogy mi is lesz velünk halálunk után. Van, aki úgy gondolja, hogy megszűnünk létezni teljes egészében, és mintha elvágták volna: örökre semmivé válunk. Telnek-múlnak az évek, és végül az emlékünk is odavész. Mások szerint halálunk után a lelkünk azonnal elhagyja a testünket, és kezdődik a boldog örök élet, szellemi formában, tetszőleges istenség oldalán. A két véglet között pedig több tucatnyi árnyalat és vélemény foglal helyet, hogy mindenki megtalálhassa azt, amire szívesen benevezne. Még válogathatsz is: hetvenkét szűz, vagy az örök nirvána vonz jobban?

De mi a valóság? Milyen lesz valójában ez az "odaát"? Ma (háromszor) két szót hoztam neked arról, amit már most tudunk az örök élettel kapcsolatban:

1. Nem tudjuk. Bárki bármit is mondjon, nem tudjuk, milyen lesz az örök élet — hiszen senki nem tapasztalta meg és számolt be arról, hogy milyen feltámadni és örökké élni. Így pedig nagyon nehéz száz százalékos bizonyossággal beszélni a jövőről és az örökké való életről. Ez persze nem azt jelenti, hogy részleteket nem osztott meg velünk Isten a terveiből. Abban azonban biztos lehetsz, hogy aki a Mennyország térképét szeretné rádtukmálni: csaló. Amit viszont tudunk, az az, hogy az örök élet:
2. Új és más. Képzeld el, hogy milyen az életed most, minden örömével és bánatával együtt. És most képzelj el valamit, ami alapjaiban más! Nem könnyű, igaz? Miben, és hogyan lesz más? Nem tudom, de az biztos, hogy más lesz. Jézus visszajövetelét követően nem ugyanezt az életet fogjuk folytatni, hanem egy újat kezdünk, ami nem hasonlítható ehhez a korábbihoz. Ez a gondolat még akár félelmetes is lehetne, de hála Istennek még valamit tudunk róla:
3. Sokkal jobb. Az örök életünk sokkal jobb lesz, mint amilyent most élünk. Nem fogunk sírni, nem halunk meg és szeretteink sem, fájdalom sem lesz: ezek mind elmúlnak.

Így hát ha valaki megkérdezi tőled, hogy mit gondolsz, milyen lesz az örök élet, bátran válaszold neki az egyetlen választ, amit őszintén válaszolni tudsz: nem tudom, de azt igen, hogy új lesz, más lesz, és sokkal jobb, mint amilyen ez. És ezért érdemes várni az "odaátra".

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet