Egy gyönyörű barátság kezdete


„A karmesternek: Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.”

Zsoltárok könyve 139:1-6

Ahogy ezt a fenti igét elolvastam, elgondolkodtam azon, vajon átlagosan hány baráti kapcsolatot tudunk fenntartani, ápolni. Néhány perces netes keresgélés után rábukkantam dr. Robin Dunbar pszichológus elméletére (természetesen létezik az elmélet cáfolata is), az úgynevezett Dunbar számra. A kutató szerint egy ember átlagosan 150 közelebbi ismerőssel tudja tartani a kapcsolatot, ők azok, akikkel viszonylag jóban van, és többé-kevésbé rendszeresen találkozik velük.

Ez a 150-es szám az alábbi rétegekből épül fel – természetesen minden réteg magába foglalja az előtte lévőt: A leges legbelső körben átlagosan 1,5 ember található. Ez a legintimebb kapcsolat, amit legtöbbször a társunkkal, szerelmünkkel alkotunk. A következő réteg az 5-ös számé, ők azok az igaz barátaink, akiknek a vállán kisírhatjuk magunkat, akik képesek bármit félretenni értünk akkor, amikor lélekrengető problémákkal kell felvennünk a küzdelmet. 15-ös a következő szám, ők alkotják az ember fő szociális körét, akikkel szívesen tölti az idejét, akikre rá meri bízni gyermekeit. Ez után jön az 50-es, Dunbar szavaival élve a „hétvégi grillpartik emberei”, végül a barátok/ismerősök körét, ahogy már említettem, a 150-es számmal zárja, ők azok, akikkel az esküvőnkön találkozunk, és akik elmennek majd a temetésünkre, életünk egyszeri, nagy eseményeire.

Ezek természetesen átlagos számok, vannak, akiknél nagyobbak, vannak, akiknél kisebbek. De biztos te is érezted már, kedves olvasó, hogy bármennyire is szeretnél, nem tudsz igazán mélyen ápolni több baráti kapcsolatot egy bizonyos mennyiségnél. Vannak, akikkel talán évtizedek óta tart a szoros kapcsolat, és vannak, akikkel már búcsút intettetek egymásnak akár a távolság, akár az élethelyzetetek változása miatt.

Istennél azonban nincsenek ilyen korlátok. Nála ez a szám „az égen a csillag” mennyiség. Ő szeretne mindannyiunk számára egyre bizalmasabb Baráttá, Társsá válni. Szeretné, ha felvállalnánk önmagunkat előtte, ha eldobnánk az álarcainkat, és őszintén beszélnénk Vele. Szeretné, ha egyre meghittebb lenne a kapcsolatunk, és így egyre jobban megismerhetnénk Őt.

Egy ilyen bensőséges, mély kapcsolatról énekel Dávid is a zsoltárban. Istenről, aki ismeri gondolatainkat, mielőtt azokra szavak formájában testet öltöttünk volna. Ismeri minden érzelmi rezdülésünket, minden álmunkat és vágyunkat, mert velünk él meg minden napot. Ott van mellettünk minden élethelyzetben, minden keserűség és kicsattanó öröm közepette. Körülfog minket, átölel, amikor egy tragédia szétszakítja terveinket, amikor látszólag veszni látszik minden és mindenki körülöttünk.

Isten sosem hagy minket magunkra. Ez olyannyira felfoghatatlan, hogy érdemes rajta elidőzni. Jó gondolkodást!

Felhasznált cikkek: https://www.theatlantic.com/family/archive/2021/05/robin-dunbar-explains-circles-friendship-dunbars-number/618931/

https://raketa.hu/dunbar-szam-baratsag-kapcsolat

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet